Toppen bereiken in 2023

Toppen bereiken in 2023

22 december 2022 - Wandelnet

Het nieuwe jaar komt hard dichterbij. Heb je al een wandelbucketlist voor 2023? Voor iedereen die in 2023 toppen wil bereiken, willen we graag iets aan dat lijstje toevoegen. Namelijk: wandelen naar het hoogste punt in elke Nederlandse provincie. 

Zicht op Vaalser Berg (c) Luuk Gijselhart.JPG

Foto: zicht op de Vaalserberg © Luuk Gijselhart

Maar waar liggen de hoogste punten van elke provincie? Veel mensen weten dat je voor de hoogste Nederlandse top in het zuiden van Limburg moet zijn. Daar reikt de Vaalserberg maar liefst 322,5 meter boven NAP uit. Wil je opbouwen naar deze top, dan begin je in Flevoland met de Bult van Urk (8 meter). Goed nieuws: er bestaat een wandelgids ’12 toppen in een laag land’.

Wandelgids 12 toppen in een laag land

In coronatijd ontstond bij Ruud Baarda en Karina Verbaan het idee om naar het hoogste punt van een provincie te lopen. En toen nog een, en nog een. Zo werden het er twaalf: de twaalf hoogste punten in ons lage land. De beschrijvingen in de gids gaan verder dan een route naar de top. De auteurs doken in de geschiedenis van de top en zochten bijvoorbeeld naar de herkomst van namen. Ook legendes en anekdotes komen aan bod. Daarnaast delen ze ook tips voor meer hoge toppen in de provincies.

Bestel gids

Wandelen naar het hoogste punt in elke provincie

In de wandelgids komen deze 12 hoogste punten aan bod. We hebben ze op volgorde van hoog naar laag gezet

1. Limburg (Vaalserberg, 322 meter)

2. Gelderland (Signaal Imbosch, 111 meter)

3. Overijssel (Tankenberg, 85 meter)

4. Utrecht (Amerongse berg, 69 meter)

5. Noord-Holland (Catrijper Nok bij Schoorl, 55,4 meter)

6. Zeeland (Groot-Valkenisse, 54 meter)

7. Friesland (Vuurboetsduin Vlieland, 45 meter)

8. Brabant (Venakkerbos bij Luyksgestel, 44 meter)

9. Zuid-Holland (Vlaggeduin, Katwijk, 37 meter)

10. Drenthe (Haantjeduin, Emmen, 31 meter)

11. Groningen (Hasseberg bij Sellingen, 14 meter)

12. Flevoland (Bult van Urk, 8 meter)


Heb je het idee dat je een hoger punt in de provincie kent? Dat kan, maar waarschijnlijk is het geen natuurlijke top. Zo heb je in Drenthe de VAM-berg, deze is met zijn 58 meter hoger dan het natuurlijk gevormde Haantjeduin. Alleen natuurlijke toppen doen mee in deze wandelgids.

Op naar de top in 2023!

Speciale actie

Ben jij ook van plan om deze toppen te bereiken in 2023? De wandelgids 12 toppen in een laag land is t/m 31 januari met korting te bestellen voor €14,25 incl. verzendkosten, normaal €19,40 incl. verzendkosten. Gebruik de kortingscode bucketlist bij het afrekenen in de webwinkel.

Lees meer over