Uniek debat over wandelen in Tweede Kamer op 9 maart

Uniek debat over wandelen in Tweede Kamer op 9 maart

6 maart 2023 - Wandelnet

Op 9 maart aanstaande staat het thema ‘Actieve mobiliteit (fietsen en wandelen)’ prominent op de agenda van de vaste commissie Infrastructuur en Waterstaat. Bijzonder is dat Tweede Kamerleden voor het eerst ook in debat gaan met de staatssecretaris over lopen als vorm van mobiliteit. Dat toont aan dat nu ook de landelijke politiek de meerwaarde ziet om meer ruimte voor lopen te realiseren.

Amsterdam, fiets-- voettunnel bij centraal station.jpg

Foto: Voettunnel bij centraal station © Ad Snelderwaard

Frank Hart, belangenbehartiger Wandelnet: ‘Het debat is wat ons betreft een grote mijlpaal. Lopen is niet alleen de goedkoopste en meest duurzame manier van verplaatsen, maar houdt ook een (verdichte) stad leefbaar, bevordert ontmoeting en zelfredzaamheid en stimuleert een gezonde leefstijl.’

Brief naar commissieleden

Vanuit Wandelnet hebben we de leden van de Tweede Kamer die in de commissie zitten op verschillende manieren gevoed met informatie en vragen die ze over wandelen en lopen kunnen stellen aan de staatssecretaris. In samenwerking met enkele partners van Ruimte voor Lopen hebben we een uitgebreide brief opgesteld die naar alle commissieleden is gestuurd. Daarin pleiten we er onder andere voor dat dit kabinet een ‘nationaal toekomstbeeld lopen’ gaat maken, zoals ze ook voor fietsen hebben gedaan. Ook vragen we om geld beschikbaar te stellen voor het verhelpen of voorkomen van barrières op de (nationale) wandelnetwerken en om bij nieuwe woningbouw lopen voorop te zetten.

Download brief

Mobiliteitsalliantie

Naast onze eigen brief hebben we ook de paragraaf over ‘lopen’ geschreven die is opgenomen in de brief van de Mobiliteitsalliantie. Daarmee is het gelukt om ook alle partijen van die alliantie, waar we sinds kort lid van zijn, achter onze standpunten te krijgen. Door persoonlijk contact met enkele Kamerleden brengen we onze punten onder de aandacht. Het is altijd afwachten welke vragen de Tweede Kamer gaat stellen aan de staatssecretaris, maar we hebben goede hoop dat er serieus gesproken gaat worden over wandelen.

Livestream

Het debat ‘Actieve Mobiliteit (wandelen en fietsen)’ is op donderdag 9 maart van 10.00 tot 13.00 uur. Je kunt de livestream van de Troelstrazaal hier volgen.

Meer weten? Neem contact op met Frank Hart (fhart@wandelnet.nl) of Ruben van den Bulck (rvdbulck@wandelnet.nl)

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?