Ontdek Streekpad Westfriese Omringdijk

Ontdek Streekpad Westfriese Omringdijk

24 april 2023 - Wandelnet

Heb je weleens gehoord van de Westfriese Omringdijk? Deze dijk wordt gezien als het monument van West-Friesland. Eeuwenlang hebben inwoners van het waterland gewerkt aan de dijk die hen moest beschermen tegen de stormen uit het noordwesten en de dreiging van wat toen de Zuiderzee was. Wie Streekpad Westfriese Omringdijk wandelt, volgt de eeuwenoude Westfriese Omringdijk in Noord-Holland.

De Omringdijk is 126 kilometer lang en dateert uit ongeveer 1250. De dijk beschermt West-Friesland al meer dan 750 jaar tegen het water.

Wandelen langs een icoon in het Noord-Hollands landschap

Het Streekpad is een grote rondgaande wandeling van 150 kilometer. Deze is op te delen in 8 dagwandelingen. De route voert van Hoorn langs de Beemster naar Alkmaar en vervolgens langs het Noordhollandsch Kanaal. Je loopt langs een hoge smalle dijk naar Schagen. Onderweg zie je de restanten van dijkdoorbraken in de vroege middeleeuwen. Via kasteel Radboud in Medemblik loop je naar Enkhuizen, een prachtige authentieke Zuiderzeestad. Net als in Hoorn vormen monumentale koopmanshuizen, kerken en pakhuizen een tastbare herinnering aan de VOC-tijd. Het Streekpad loopt soms boven op de dijk, maar soms ook er naast. Je slingert dan door de polder en natuurgebieden die grenzen aan de dijk.

Bekijk etappes

Ontdek de verhalen met video’s

Samen met onze partners Recreatie Noord-Holland en Recreatieschap Westfriesland zitten we niet stil. We zijn aan de slag gegaan met video’s zodat de verhalen van de Westfriese Omringdijk nog meer tot leven komen.

Wandel je Streekpad Westfriese Omringdijk dan kun je onderweg paaltjes met QR-codes tegenkomen. Wanneer je deze scant met de camera van je smartphone opent de video. De video’s zijn ook thuis alvast te kijken. Er zijn vier video’s:

  • Video korte geschiedenis de Westfriese Omringdijk
  • Video Stoommachine-museum De Vier Noorder Koggen Medemblik
  • Video moderne gemalen, focus gemaal Kolhorn
  • Video molens, focus De Grote Molen Schellinkhout

Bekijk video's

Ga je op pad?

De route is in twee richtingen bewegwijzerd geel-rode markering. Het werk van onze vrijwilligers! Ook kun je gratis een GPX-bestand downloaden of wandelen met de Wandelnet-app. Wil je juist even offline? In de webwinkel vind je de wandelgids.

Bestel gids 


Wil je op de hoogte blijven van als het nieuws van Streekpad Westfriese Omringdijk? Er is een speciale nieuwsbrief ‘OMRINGNIEUWS’ die drie keer per jaar verschijnt. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Pim Kuipers via pkuipers@wandelnet.nl

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?