Geslaagde Wandelnet-vrijwilligersdag in Breda

Geslaagde Wandelnet-vrijwilligersdag in Breda

10 oktober 2023 - Wandelnet

Op zaterdag 7 oktober was het weer tijd voor de jaarlijkse vrijwilligersdag van Wandelnet! Dit jaar vond het evenement plaats in het prachtige hoofdgebouw van de Breda University of Applied Sciences (BUas). Het voormalige klooster diende als een betoverend decor voor een inspirerende en bovenal gezellige dag met als thema 'generaties'. We verwelkomden deze dag meer dan 140 vrijwilligers, bestuursleden en medewerkers van Wandelnet.

Vrijwilligersdag 3.jpg

Voorzitter Toon Naber opende de vrijwilligersdag met een inspirerende speech waarin hij zijn diepe waardering uitsprak voor het toegewijde werk van alle vrijwilligers. Daarnaast was er aandacht voor de twee nieuwe bestuursleden van Wandelnet: Miran Wiersema en Harry Boeschoten. Na een korte kennismakingsronde was het podium voor Paul Depla, burgemeester van Breda, die als eregast sprak over de onschatbare waarde van het werk van alle Wandelnet-vrijwilligers. Hij benadrukte dat hun inzet voor het onderhoud van wandelroutes in Nederland niet als vanzelfsprekend mag worden beschouwd.

Passie voor wandelen doorgeven 

Harry Boeschoten bracht verdere diepgang in het programma met zijn presentatie over hoe we de passie voor wandelen van generatie op generatie kunnen doorgeven. Hij deelde zijn persoonlijke kijk op het thema 'over lopen en kijken', waarbij hij benadrukte hoe generaties vervreemd raken van de natuur en het belang van kennis om de omgeving 'te kunnen zien'. Zijn betoog werd verrijkt met prachtige passages uit verschillende boeken, zoals het boek 'Je keek te ver' van Marjoleine de Vos. Aansluitend gaf Eefke van der Wouw in gesprek met Wandelnet-directeur Ankie van Dijk haar kijk op hoe generaties samengaan met wandelen. Eefke vertelde over haar wandelingen met haar opa, waardoor ze de liefde voor natuur en wandelen van generatie op generatie heeft meegekregen. Eerder was ze Nederlands jongeren vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties en liep in die rol 500 km door Nederland met verschillende jongeren om inzicht te krijgen in hun perspectieven. 

Wandelingen en lezingen

Na de presentaties was het tijd voor de groepsfoto! De foto voor het bordes in het prachtige weer werd een plaatje om te koesteren. Na het maken van de foto was er gelegenheid voor een hapje en een drankje, een moment om gezellig met elkaar bij te praten. Maar niet te lang, want voor de middag konden de vrijwilligers kiezen uit meerdere wandelingen en lezingen, zoals: een kijkje achter de schermen van BUas, een stadswandeling door de historische binnenstad van Breda of een bijeenkomst geleid door Eefke van der Wouw. De dag werd tot slot afgesloten met een gezellige borrel.

Prachtig om te zien hoe snel nieuwe contacten werden gelegd in dit bijzondere gezelschap, allemaal verbonden door een gemeenschappelijke passie: wandelen. Aan alle aanwezigen, hartelijk dank voor jullie komst! Wil je ook vrijwilliger worden bij Wandelnet? Bekijk het overzicht met vacatures!

Bekijk vacatures

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?