Meer dan 26.000 handtekeningen voor behoud Gelderse veren

Meer dan 26.000 handtekeningen voor behoud Gelderse veren

10 november 2023 - Wandelnet

Begin van het jaar riepen we vanuit de Veerpontencoalitie op voor het behoud van de veerponten in Gelderland. Samen met ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU, TeVoet, Ver. Vrienden van de Veerponten riepen we de provincie Gelderland op om met een structurele oplossing te komen. Meer dan 26.000 mensen ondertekenden de petitie, een heel mooi aantal. Bedankt voor je steun!

Veerpont Maasbommel-Gouden Ham.jpg

Foto: Veerpont Maasbommel-Gouden Ham ©John Ruiter

Een resultaat van de petitie en lobby, waar we blij mee zijn: in het nieuwe coalitieakkoord hebben de partijen afgesproken, dat Gelderland wil blijven bijdragen aan het voortbestaan van de veren. Met de gemeenten en de buurprovincies wordt gewerkt aan een nieuw plan voor 2024 en volgende jaren; de Veerpontencoalitie is nauw betrokken bij dit proces. Voor 2023 is 500.000 euro beschikbaar om exploitatietekorten over 2023 op te vangen. Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2024 worden besluiten genomen over de toekomstige provinciale ondersteuning, in overleg met VNG Gelderland. Een mooie verzilvering van de petitie! We blijven ons – ook na dit succes – volop inzetten voor de Gelderse Veren.

Maatschappelijke betekenis

Provincie Gelderland is een waterrijke provincie en dus is het belang van de veren groot. Dat geldt voor de duurzame economie en het toerisme, maar zeker ook voor sociaal-maatschappelijke zaken. Veerponten zijn essentiële, en in de beleving plezierige schakels voor beperking van de reiskilometers naar werk en school, tijdens wandel- en fietsroutes en voor lokale recreatie. Tevens verbinden ze gemeenschappen met elkaar en hun voorzieningen. De gemiddelde omweg bij het verdwijnen van één veer is ruim 17 kilometer. Het alternatief bestaat uit onveiligere wegen inclusief steile hellingen. Zonder veren is de mobiliteit minder groen, kost het meer tijd en wordt fietsen en wandelen ontmoedigd.

Donateurs in het zonnetje

Met meer dan 26.000 ondertekenaars van de petitie hebben we een krachtig signaal afgegeven. Deze positieve ontwikkeling in het behoud van de Gelderse veerponten is mede te danken aan de steun van onze trouwe donateurs. Bedankt! Wil jij ook een toegankelijk en mooier Nederland voor wandelaars?
Word donateur 

#ikveeropjou

Maak je gebruik van de Gelderse veren? Blijf vooral verhalen en foto’s delen via social media en gebruik #ikveeropjou.


Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?