Politieke stappen: welke partij zet zich in voor lopen?

Politieke stappen: welke partij zet zich in voor lopen?

17 november 2023 - Wandelnet

Woensdag 22 november mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Benieuwd welke partij ‘lopen’ en een aantrekkelijke loopomgeving net zo belangrijk vinden als jij? Vandaag lanceert Wandelnet de kieswijzer lopen! Op de thema’s, mobiliteit, gezondheid, basisvoorzieningen, verkeersveiligheid, groen en recreatie hebben wij de relevante politieke partijen onder de loep genomen. Bekijk de kieswijzer en kom erachter welke partij zich inzet voor lopen.

BLK-Wandelnaarjewerkdag-1152.jpg

Foto: Binne-Louw Katsma

Wandelnet is blij om te zien dat in veel verkiezingsprogramma’s lopen voorkomt. Niemand is tegen lopen, maar wie stelt er ook concrete maatregelen om lopen te bevorderen?

Open kieswijzer

Bewegen is belangrijk

Meer dan de helft van de onderzochte partijen (D66, GL-PvdA, SP, PvdD, ChristenUnie en BBB) erkent lopen als een belangrijke modaliteit voor mobiliteit. Helaas ontbreekt deze erkenning nog in de verkiezingsprogramma’s van de overige partijen. Hoewel bij alle partijen is doorgedrongen dat we meer moeten gaan bewegen en dat de openbare ruimte daarin een belangrijke rol speelt, zien we dat vijf van de onderzochte partijen (VVD, GroenLinks-PvdA, CDA, SP, PvdD) nog geen concrete maatregelen voorstellen om op straat ook echt verandering teweeg te brengen. Een positieve aspect is dat op verkeersveiligheid er een brede coalitie aan partijen is ontstaan die de snelheidslimiet in steden wil verlagen van 50 km/u naar 30 km/u!

Meer groen in dorpen en steden

Tot slot zien we dat er veel partijen pleiten voor meer groen in dorpen en steden, wat van groot belang is voor een plezierige wandelervaring. Het recreatief lopen buiten de woonomgeving kan echter nog wat meer aandacht gebruiken, maar drie partijen (Partij voor de Dieren, ChristenUnie en NSC) hebben concrete maatregelen om het recreatieve lopen te verbeteren.

Er is genoeg te doen. Wandelnet zal zich de komende tijd hard inzetten om ervoor te zorgen dat alle politieke partijen en het nieuwe kabinet zich gaan inzetten voor lopen en concreet aan de slag gaan. Draag jij ook met jouw stem op 22 november bij aan een wandelvriendelijk beleid?

Poll stemgedrag

Neem jij standpunten van politieke partijen over lopen/wandelen mee in jouw stemkeuze? We zijn benieuwd naar jouw mening, laat het weten via de maandelijkse poll.

Naar de poll

 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?