Wandelaars met knieklachten gezocht voor onderzoek

Wandelaars met knieklachten gezocht voor onderzoek

20 december 2023 - Wandelnet

Stel, je hebt knieklachten door knieartrose. Is het dan wel goed om door te blijven wandelen? En hoelang en hoe vaak dan? Worstel je zelf met deze vragen, dan kun je nu deelnemen aan een wetenschappelijk onderzoek van Erasmus MC, om mee te werken aan een gedegen antwoord.

Knie_Goniometrie.jpg

Belangrijke vragen

Knieklachten kunnen het plezier in het wandelen verminderen en voor onzekerheid zorgen. Vooral wanneer ze langer aanhouden is het raadplegen van een huisarts of fysiotherapeut meestal de volgende stap. Afhankelijk van de leeftijd volgt dan vaak de conclusie: artrose (in de volksmond: slijtage). Onherroepelijk volgen daarop vragen: kan ik nog wel blijven wandelen? En tot op welke hoogte blijft dit gezond en goed voor me?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat blijven bewegen erg belangrijk is en dat spierversterkende oefeningen de knieklachten kunnen doen verminderen. De medische wereld heeft nog geen goed antwoord op de vraag hoe mensen hun knie nu het beste kunnen blijven belasten. Dit wordt echter wel van steeds groter belang, omdat de verwachting is, dat rond 2040 artrose de meest voorkomende aandoening zal zijn in Nederland.

Doel: beter advies

Het Erasmus MC heeft daarom met een aantal andere universiteiten, hogescholen en bedrijven in Nederland de handen ineengeslagen en is een groot onderzoeksproject gestart genaamd LoaD. Het project heeft als doel mensen met klachten door knieartrose beter te adviseren over hoe zij het beste kunnen blijven bewegen door antwoord te vinden op de vraag: ‘Wat is gezonde belasting bij knieartrose?’. Voor dit onderzoek is het Erasmus MC op zoek naar wandelaars die last hebben van knieklachten door knieartrose.

Hoe werkt het onderzoek?

Deelnemers zullen twee jaar lang gevolgd worden. Gedurende die twee jaar wordt deelnemers gevraagd om maandelijks vragenlijsten over hun knieklachten in te vullen en om GPS-data van (sport)activiteiten zoals wandelen via een telefoon of sporthorloge te verzamelen en te delen. Daarnaast zullen aan het begin en einde van het onderzoek nog andere metingen worden gedaan in de buurt van het Erasmus MC, zoals een MRI-scan van de knie. Hier kun je meer over lezen op de LoaD-website. Alle verzamelde informatie moet duidelijkheid opleveren over de invloed van verschillende type activiteiten op het beloop van de knieartrose-klachten. Zo kan in de toekomst beter worden geadviseerd hoe mensen hun (sport)activiteiten kunnen afstemmen op hun klachten om zoveel mogelijk actief te blijven met zo min mogelijk klachten.

Meedoen?

Ben je tussen de 45 en 65 jaar? Heb je tussen 3 en 24 maanden last van knieklachten door knieartrose? En maak je minimaal één keer per week een wandeling van 10 kilometer of langer? Dan kun je deelnemen aan het LoaD-onderzoek.

Meer informatie over het LoaD onderzoek Neem deel aan het onderzoek

Hierdoor draag je bij aan de wetenschappelijke ontwikkeling van betere zorg voor wandelaars en andere sporters met knieartrose en hopelijk meer toekomstig beweegplezier.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?