Betere bereikbaarheid moet prioriteit worden nieuw kabinet

Betere bereikbaarheid moet prioriteit worden nieuw kabinet

16 januari 2024 - Wandelnet

Steeds minder mensen kunnen dagelijkse bestemmingen goed kunnen bereiken. Deze liggen steeds verder weg, het ov wordt in veel gebieden uitgekleed en is bovendien niet voor iedereen goed toegankelijk. Door slim te investeren in verschillende vervoersopties én door voorzieningen en woningen dichter bij elkaar te bouwen, kan het nieuwe kabinet weer gaan zorgen voor betere bereikbaarheid. Dat is gezonder, veiliger en rechtvaardig, betogen we samen met 29 maatschappelijke organisaties in het manifest voor bereikbaarheid, dat vandaag in Den Haag aan Kamerleden wordt overhandigd.

Supermarkt_liggend.jpg

Dagelijkse bestemmingen als scholen, ziekenhuizen en werk op bijvoorbeeld bedrijventerreinen zijn voor veel mensen steeds verder weg komen te liggen. Ze zijn bovendien met het ov, de fiets of lopend lang niet altijd goed bereikbaar. Daardoor pakken mensen steeds vaker de auto. De luchtkwaliteit wordt hierdoor slechter, net als de verkeersveiligheid. Maar ook heeft een kwart van de huishoudens in Nederland geen auto. Bijvoorbeeld omdat ze het niet kunnen betalen of door een beperking. Echter ongeveer 1 op de 5 van de bedrijventerreinen in Nederland is zeer slecht of helemaal niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook kunnen lang niet alle ouderen bijvoorbeeld binnen 15 minuten bij een huisarts zijn.

Manifest voor bereikbaarheid

Om dit tij te keren, overhandigen de organisaties het ‘Manifest voor bereikbaarheid’ aan de Vaste Kamercommissie van Infrastructuur & Waterstaat. Hierin vragen we met klem om voorzieningen voor iederéén goed bereikbaar te maken. ‘Mensen met een beperking, jongeren of bijvoorbeeld inwoners van slecht verbonden gebieden staan achter. Samen moeten we die afstand verkleinen’, aldus Martin Boerjan van Ieder(in), de koepelorganisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Download manifest 

Op deze website zijn de oplossingen en het manifest te vinden.

Politiek kan verschil gaan maken

Samen willen we dat in het mobiliteits- en infrastructuurbeleid het geld veel slimmer en eerlijker verdeeld wordt. Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu: ‘Daarvoor moet de verantwoordelijkheid voor mobiliteit en bereikbaarheid op de schop. Bereikbaarheid heeft invloed op gezondheid, economie en natuur, maar dat ligt bij allemaal verschillende ministeries. Daar moet weer regie op komen. Een idee is om dat bij een minister van Ruimtelijke Ordening te beleggen. Het is een kwestie van politieke durf om het geld anders te verdelen en samen te gaan zorgen voor goede en gezonde bereikbaarheid voor alle Nederlanders.’

Cluster woningen en voorzieningen en zorg voor alternatieve reisopties

Als dagelijkse bestemmingen voor iedereen goed bereikbaar zijn, zorgt dat onder meer voor eerlijke kansen op onderwijs en banen, veiliger verkeer en gezondere lucht. Dat kan bereikt worden door mensen alternatieven te bieden zoals voldoende fiets- en looproutes, deelmobiliteit en openbaar vervoer op maat. Anderzijds gaat het om nabijheid van voorzieningen. De organisaties pleiten er bijvoorbeeld voor om bij bouwen veel meer clusters van woningen en voorzieningen te maken. ‘We staan aan de vooravond van een grote bouwopgave, dus daar ligt een hele grote kans’, aldus Marjolein Demmers van Natuur & Milieu.

Ondertekenaars manifest

Ruben van den Bulck, Public affairs medewerker bij Wandelnet: 'Het is bijzonder om te zien dat zoveel partijen het belang en de voordelen van nabijheid van voorzieningen en lopen onderschrijven in dit manifest. Als wij willen dat iedereen mee kan doen in de samenleving en overal kan komen, zullen we nieuwe denkbeelden over onze manier van verplaatsen moeten verzinnen. Dit manifest is een mooi voorbeeld van het nieuwe denken.'

Andere ondertekenaars
Bartiméus Fonds, CNV, Coalitie van Deelauto-aanbieders, Comité Schone Lucht, Fietsersbond, FNV, HandicapNL, IEDERIN, Jonge Klimaatbeweging, KWF Kankerbestrijding, Landelijke Studentenvakbond, Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen, Longfonds, MENSenSTRAAT, Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, Natuur & Milieu, Nederlandse Spoorwegen, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, OV-NL, ROVER, Stichting Steenbreek, Stichting Stimuland, Stichting voor Werkende Ouders, Studenten voor Morgen, Voetgangersbeweging Nederland, VoetgangersVereniging Nederland, Wij Staan Op!

De inhoud van het manifest is afgestemd met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?