Achter de schermen bij de voorvechters van de veerponten

Achter de schermen bij de voorvechters van de veerponten

22 februari 2024 - Derk van der Laan

De toekomst van veerponten hangt hier en daar aan een zijden draad, maar de Veerpontencoalitie boekt successen. Door het hele land neemt deze groep voorvechters initiatieven. Eén voorbeeld: het pontje tussen Millingen en Pannerden, belangrijke schakel voor het Pieterpad en meer, blijft de komende vijf jaar óók in de herfst en winter varen.

Veerpont Megen-Appeltern DSC_0369 © John Ruiter.jpg

Foto: Veerpont Megen-Appeltern © John Ruiter

Tot begin jaren negentig ging het rijk over alle rivierponten. Toen verschoof de verantwoordelijkheid naar andere overheden. Een wirwar aan regelingen en onduidelijke afspraken ontstond. De laatste jaren worden vele veren bedreigd in hun bestaan. Ik spreek met twee trekkers van de Veerpontencoalitie, die in 2022 het tegenoffensief begon. Hierin werken ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, Vereniging Vrienden van de Veerponten, Rover, NTFU, TeVoet en Wandelnet samen.

Successen bereikt

Voorzitter van de Vereniging Vrienden van de Veerponten Eef Meijerman: “Wij willen naar een logische verdeling van verantwoordelijkheden tussen alle betrokkenen. Laten vooral de overheden zich meer gaan bekommeren om de bedrijfszekerheid van de veren. Dankzij onze lobby in Gelderland komt voor de komende jaren hiervoor een plan, met gemeenten en buurprovincies. Ook elders hebben we verbindingen veilig gesteld. We willen meer onderzoek om de kennisbasis te verbreden. Met als eerste stap het rapport van adviesbureau Mobycon, in januari gepresenteerd.”

Voorzitter Eef Meijerman van de Vereniging Vrienden van de Veerponten: “Succesfactoren? De Veerpontencoalitie kent deelnemers met jarenlange ervaring als het gaat om lobbyen en media-acties. Zij kennen de dossiers, kiezen een strategie en houden die vol. Praat altijd herkenbaar en grijp kansen die aansluiten op je doel. Werk samen met anderen, zoals  journalisten die lokale issues en voor mensen belangrijke onderwerpen zoeken. En houd het onderling ook vrolijk. Onze achterbannen zijn verschillend en we respecteren dat. Ik vind de onderlinge omgang en gezamenlijke creativiteit in de coalitie fantastisch.”

        

Plannen in uitvoering

Guus Wesselink is specialist pontveren van Wandelnet: “Eén op de zes Lange Afstand Wandelpaden gaat via pontveren. Tel daarbij op vele lokale en regionale routes en het grote belang is duidelijk. Het landelijke onderzoek heeft de maatschappelijke waarde van veerponten in kaart gebracht en doet voorstellen waarmee wij verder komen.”

Een greep uit die voorstellen: laat provincies, gemeenten en exploitanten uniforme afspraken maken over uitwisselen van data en veiligheidsvoorschriften. Voeg veerponten toe als product op de ov-chipkaart. Bied meer informatie vanuit het perspectief van de consument. Verplicht het delen van gegevens over exploitatie en gebruik, net zoals elders gebeurt bij het openbaar vervoer.

Guus Wesselink, specialist pontveren van Wandelnet: “De Verencoalitie wil met rijk, provincies en gemeenten en de veerpontexploitanten komen tot een werkbaar samenstel van overeenkomsten. In de maak zijn concrete afspraken met Noord-Brabant en Gelderland. Een kerngroep uit de coalitie gaat de landelijke politiek benaderen. En tijdens de Pontjesdagen in mei, met vele evenementen voor iedereen, maakt het brede publiek kennis met onze activiteiten.”

 

Iets extra`s geven

Een pontje nemen vind ik een van de hoogtepunten van een wandeling. Prima wanneer je per OV-abonnement zou gaan betalen. Maar zorg dat fooienpotten, van glas of virtueel, blijven! Een extra plezier is om iets meer geld te kunnen geven wanneer je wordt overgezet door super-enthousiaste vrijwilligers of heel gemotiveerde medewerkers, zoals zo vaak het geval is.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?