Presentatie boek 'Werkwandelaars' tijdens de WTJW-dag '24

Presentatie boek 'Werkwandelaars' tijdens de WTJW-dag '24

21 maart 2024 - Wandelnet

Op 4 april vieren we met trots de achtste editie van de Wandel Tijdens Je Werkdag, ditmaal georganiseerd in samenwerking met de provincie Drenthe. Op locatie bij Unigarant BV in Hoogeveen staat deze dag een inspirerende bijeenkomst gepland, waarbij tegelijkertijd het boek 'Werkwandelaars' van Wim Huijser wordt gepresenteerd. Naast boeiende interviews met echte beroepswandelaars vind je in het boek ook een voorwoord van Ankie van Dijk, directeur Wandelnet, die nog eens benadrukt waarom het zo belangrijk is om in beweging te blijven op een werkdag. Bovendien biedt het boek waardevolle tips & tricks om het wandelen tijdens een werkdag zelf te integreren.

Ontwerp zonder titel (45).png

Het boek 'Werkwandelaars'

Honderd jaar geleden trokken in onze Lage Landen veel mensen nog te voet door het landschap voor hun beroep: aardmakers, baggelaars, houtvesters, landmeters, mollenvangers, rooimeesters, slooters, waterklerken en zodensnijders. Zij stonden in nauwe verbinding met het landschap, kenden het als hun broekzak en konden het landschap op hun eigen manier lezen als een boek. De mechanisatie, voortschrijdende technologieën en de komst van de auto hebben veel van dit lopende werk overbodig gemaakt. De meeste van deze 'werkwandelaars' zijn inmiddels dan ook verdwenen. Wandelen tijdens je werk is daarmee bijna een luxe geworden, aangezien meer dan de helft van werkend Nederland tegenwoordig een zittend beroep heeft. Hierdoor is echter ook veel vanzelfsprekende kennis over ons landschap verloren gegaan. Tegelijkertijd heeft onze moderne tijd ook een nieuw soort werkwandelaars voortgebracht. Juist bij deze werkwandelaars ging schrijver Wim Huijser langs. Dit leverde boeiende gesprekken op met routemakers, wandelcoaches, plandelmannen en landschapslezers.

Lancering op de WTJW-dag '24

Op de Wandel Tijdens Je Werkdag vraagt Wandelnet jaarlijks aandacht voor meer beweging op de werkvloer door te wandelen. Aanleiding hiervoor is dat werkend Nederland steeds vaker en langer zit, met alle gevolgen van dien, zoals overmatige stress, burn-outs en lichamelijke klachten. Te lang zitten is simpelweg niet goed voor de gezondheid. Het is zelfs zo erg dat Nederland Europees Kampioen zitten is; we zitten het langst op een normale dag in vergelijking met andere Europese landen. Niet bepaald iets om trots op te zijn. In het boek Werkwandelaars wordt ingezoomd op werknemers die in deze tijd voor hun beroep nog echt moeten wandelen, en wat dat voor hen betekent. Daarnaast bevat het boek een voorwoord van Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet, waarin zij nogmaals uitlegt waarom het zo belangrijk is om het zitten op een normale dag te onderbreken. En achterin het boek vind je handige tips & tricks vanuit de WTJW-campagne om zelf het wandelen op je werkdag te kunnen integreren.

Over schrijver W. Huijser

Wim Huijser (1960) is schrijver-publicist op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Hij is auteur en samensteller van ruim zeventig titels. Veel van zijn onderwerpen verkent hij in de vorm van wandelgesprekken. Bij Uitgeverij Noordboek verschenen eerder 'Pelgrimeren in de polder. Over mentale paden dicht bij huis' (2021), 'IJle populieren. Volksboom in een veranderend landschap' (2022), 'Aan de wandel' (2022), 'Op Pieterpad' (2023) en 'Het Genootschap – een modern feuilleton' (2023).

Het boek Werkwandelaars is een uitgave van uitgeverij Noordboek en wordt op 4 april gelanceerd tijdens de Wandel Tijdens Je Werkdag in Drenthe. Vanaf 4 april is het boek ook officieel te bestellen via Wandelnet of bij uitgeverij Noordboek voor €24,95. Het is mogelijk om via Noordboek een pre-order te plaatsen, maar let op: de bestellingen worden pas na 4 april verzonden. Veel leesplezier!

Plaats een pre-order

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?