Doe vandaag mee met de Wandel Tijdens Je Werkdag

Doe vandaag mee met de Wandel Tijdens Je Werkdag

4 april 2024 - Wandelnet

Het is vandaag Wandel Tijdens Je Werkdag, een initiatief dat licht werpt op een zorgwekkende trend: Nederland staat bekend als Europees kampioen zitten. Dit terwijl even een frisse neus halen zo’n positieve invloed heeft op zowel je gezondheid, creativiteit als productiviteit. Samen met provincie Drenthe roepen we vandaag werkend Nederland op om deel te nemen aan de achtste editie van Wandel Tijdens Je Werkdag. Doe jij ook mee?

Wandel Tijdens Je Werkdag-626 © Binne-Louw Katsma.jpg

Foto: © Binne-Louw Katsma

Iedereen kan meedoen aan de Wandel Tijdens Je Werkdag. Werknemers van organisaties in heel Nederland gaan (deels) wandelen van en naar hun werk en tijdens hun werk naar buiten voor wandelende overleggen en lunchwandelingen. Er zijn door heel Nederland wandelinitiatieven opgezet om aandacht te vragen voor de positieve effecten van wandelen tijdens het werk.

Uit je hoofd, in je benen

Dit jaar hebben Wandelnet en provincie Drenthe gekozen om de nadruk te leggen op de positieve effecten van bewegen op de mentale fitheid. Uit onderzoek van Cigna International Health blijkt dat klachten onder werknemers over geestelijke gezondheid in 2022 met 31% zijn toegenomen. Met 30 minuten per dag wandelen kun je de symptomen van depressiviteit met 36% verlagen. Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet, benadrukt: “Wandelen is goed voor je brein, zorgt voor ontspanning en ruimt je gedachten op. Ik maak graag even tijd vrij tussen de middag of tussen twee ingewikkelde gesprekken door voor een wandeling. Het helpt mij alert, scherp en creatief te blijven.”

Landelijke peiling: slechts 3 op de 10 werkgevers stimuleert wandelen

Voorafgaand aan de Wandel Tijdens Je Werkdag werd in maart 2024, in opdracht van Wandelnet, een verkennend onderzoek uitgevoerd naar het wandelgedrag tijdens werktijd. Uit deze peiling blijkt dat slechts 3 op de 10 werkgevers wandelen stimuleert. Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat ze graag meer zouden willen bewegen tijdens de werkdag, maar dit niet lukt. Weersomstandigheden en werkdruk worden genoemd als de belangrijkste redenen om niet te gaan wandelen.

Het positieve nieuws is dat lunchwandelen ontzettend populair is, maar ook tijdens reguliere werkzaamheden bouwen werkenden graag beweging in. De voornaamste motivatie hiervoor is dat wandelen nieuwe energie geeft tijdens de werkdag. Wandelnet ziet weetings (wandelend overleggen) als een waardevolle toevoeging aan de werkdag.

Inspirerende bijeenkomst in Drenthe

Wandelnet en de provincie Drenthe organiseren vandaag een inspirerende bijeenkomst om samen de Wandel Tijdens Je Werkdag te vieren. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen (provincie Drenthe), directeur Floor van Workum (Unigarant) en voormalig hoofdredacteur Claudia Straatmans (Nouveau) delen hun ervaringen in het bevorderen van wandelen. Daarnaast worden de eerste resultaten van de landelijke peiling gepresenteerd, het nieuwe boek ‘Werkwandelaars’ van Wim Huijser overhandigd en twee nieuwe weetingroutes onthuld. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen van de provincie Drenthe: “Wandelen tijdens en na je werkdag is van belang voor je gezondheid, en biedt mentale voordelen. Een wandeling uitstippelen is heel makkelijk als je gebruik maakt van het Drentse wandelknooppuntennetwerk: je loopt van knooppunt naar knooppunt en kunt een kortere of langere route zelf samenstellen. Hierdoor is het ook heel geschikt voor het plannen van een weeting (wandelend overleg). Het netwerk wordt vanmiddag feestelijk geopend tijdens het Drents wandelcongres.”

Wandelnet zal ook volgend jaar weer aandacht vragen voor wandelen onder werktijd. De negende editie van Wandel Tijdens Je Werkdag zal plaatsvinden op donderdag 3 april 2025.

Meedoen is heel eenvoudig: ga uit je hoofd, in je benen! Op wandeltijdensjewerkdag.nl vind je concrete tips om meer te bewegen tijdens je werkdag. Deel je ervaring via #wandeltijdensjewerkdag @wandelnet.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?