ANWB en Wandelnet: start een Nationale Boerenlandpadenregeling

ANWB en Wandelnet: start een Nationale Boerenlandpadenregeling

7 mei 2024 - Wandelnet

Wandelen door het boerenland, langs de randen van akkers, weilanden en polders. Het zou een oplossing kunnen zijn voor het tekort aan recreatieve ruimte in Nederland. Daarom zetten we ons samen met de ANWB in voor een Nationale Boerenlandpadenregeling.

Opengesteld voor wandelaars © Wandelnet - Ad Snelderwaard.jpg

Foto: Opengesteld voor wandelaars © Ad Snelderwaard

Terwijl de openstelling van natuurgebieden voor recreanten steeds meer onder druk komt te staan, zou boerenland de wandelmogelijkheden juist kunnen verruimen. Maar de meeste eigenaren of beheerders van boerenland weren momenteel wandelaars uit zorg voor hun vee en akkers.

Uit onderzoek van de ANWB en Wandelnet blijkt dat tweederde van de ANWB-leden (65%) best zou willen wandelen over de randen van akkers, weilanden en polderlandschap. Kwaliteiten van het boerenland die met name worden gewaardeerd zijn de variatie, de rust en weidsheid en de typisch Nederlandse karakteristieken van het landelijk gebied. Maar slechts 25% wandelt regelmatig over deze wandelpaden. 

Uit onderzoek blijkt:

  • 68% van de wandelaars vindt dat honden aangelijnd moeten zijn als je wandelt door het boerenland.
  • Voor 1 op de 3 (34%) wandelaars ligt het boerenland op maximaal 5 minuten afstand.
  • 36% van de wandelaars wil in de toekomst vaker door het boerenland lopen.

Nationale Boerenlandpadenregeling

De wandelaar is bereid te betalen: 52% van staat positief tegenover een vergoeding voor boeren voor het openstellen van hun land, mits er voldoende wandelvoorzieningen zijn. 43% is bereid een bedrag te betalen tussen de 0,50 en 2,50 euro. Daardoor voelt de wandelaar zich welkom en is het duidelijk wat wel en wat niet mag. Wandelaars zien een vergoeding vooral als een compensatie voor toegang tot het land, een verzekering voor de eigenaar en een tegemoetkoming in de onderhoudskosten.

Een nationale regeling zou boeren ontzorgen en het mogelijk maken om langdurige overeenkomsten te sluiten. ANWB en Wandelnet: ‘Met een landelijke regeling creëer je zekerheid voor de boer en voor de wandelaar. Toegang tot landelijk gebied is momenteel in iedere provincie anders geregeld.’

Download onderzoek

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?