De Groene Draad: nieuw wandelconcept langs lokale natuurprojecten

De Groene Draad: nieuw wandelconcept langs lokale natuurprojecten

22 juli 2025 - Derk van der Laan

Hoe kunnen wandelroutes nog beter bijdragen aan mooi Nederland? De Groene Draad biedt informatie over de rijke natuur onderweg, hoeveel groene initiatieven wandelaars tegenkomen en hoe belangrijk die zijn. Omarm deze projecten en maak ze groter, is de boodschap aan zowel lopers als bestuurders en beleidsambtenaren.

De Groene Draad - Vlinderpad Amersfoort - Foto door Frank Hart.jpg

Opening van De Groene Draad in Amersfoort © Wandelnet

Zelf natuur ontdekken

Veel wandelaars noemen het als wens nummer één: lekker in de natuur kunnen lopen. De Wandelmonitor toont deze hartenkreet keer op keer.

In juni ging een nieuwe wandelbeweging van start die hierop inspeelt. Wandelaars worden gestimuleerd om de natuur om hen heen beter te ontdekken. Naar keuze krijgen zij podcasts, verhalen, video's en interactieve routekaarten aangeboden. Die gaan niet alleen over de bloemen, de bijen en het landschap. Maar ook krijgen de vele lokale initiatieven onderweg, die bijdragen aan natuurherstel, aandacht.

Het nieuwe concept heet De Groene Draad. Zij is een samenwerking tussen Wandelnet en het Collectief Natuurinclusief. Uit bestaande Lange-Afstand Wandelroutes worden Groene Draden getrokken, allemaal tussen de 10 en 15 kilometer lang. Elke draad krijgt als naam een thema dat symbool moet staan voor het gebied. Denk aan een dier of een plant.

Angelique Vermeulen, domeintrekker bij Collectief Natuurinclusief: “Met De Groene Draad willen we mensen in verbinding brengen met de natuur. We leiden wandelaars langs initiatieven, ontstaan dankzij de inzet van bewoners, ondernemers, overheden en vrijwilligers. We vertellen de verhalen en laten wandelaars deze beweging zien en ervaren. Een stimulans voor anderen om zich aan te sluiten of zelf een initiatief te nemen.”

 

Etappe Marskramerpad is de eerste Groene Draad

De eerste wandeling heet het Vlinderpad. De route van ongeveer 15 kilometer volgt het Marskramerpad: de etappe van station Amersfoort naar een bushalte in Achterveld. 

Wandelaars krijgen informatie over onder meer de groene transformaties die gaande zijn. Zo maakten bewoners in het Soesterkwartier een bloemenlint met bomen en bijen. Zij doen ook het onderhoud. Stadsoase Elisabeth Groen, vroeger een ziekenhuisterrein, is een nieuw park, ook een bewonersinitiatief. Hier zie je onder meer een voedselbos en een buurttuin.

Jannemarie de Jonge, landschapsarchitect en tot voor kort Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving: “Ik zet me graag in als ambassadeur van het Collectief Natuurinclusief. De Groene Draad laat zien dat veel mensen houden van natuur dichtbij en zich daar samen voor inzetten. Zo'n wandeling langs initiatieven inspireert enorm. Mijn advies? Ga met bestuurders en ambtenaren aan de wandel. Zien is geloven”.

 

Prima initiatief

Ik zie in het land steeds meer groene burgerinitiatieven ontstaan. Een mooie ontwikkeling. Maar soms worden wandelaars vergeten. Bewoners of ontwerpers maken loopruimte te smal. Of paden raken overwoekerd door achterstallig onderhoud. Daarom zijn initiatieven zoals De Groene Draad zo waardevol. Het verbindt het wandelen als supermilieuvriendelijke manier van op pad gaan met andere groene initiatieven.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?