Mobiliteit en Ruimte | Voetgangersveiligheid

Voetgangersveiligheid

Wandelnet maakt zich hard voor een loopvriendelijke omgeving.

Een loopvriendelijke omgeving

Voetgangers zijn oververtegenwoordigd in ongevallenstatistieken. In de officiële statistieken worden alleen verkeersongevallen opgenomen waarbij een voetganger in botsing komt met een auto of fietser. Hierdoor ontstaat er een vertekend beeld van het aantal ongevallen met voetgangers. Statistieken van de Spoedeisende Hulp en de ambulancediensten laten echter ook het aantal eenzijdige voetgangersongevallen zien, wat veruit de meest voorkomende ongevallen zijn bij voetgangers. Deze twee soorten ongevallen samen zorgen voor een flinke piek in de ongevallenstatistieken. Wandelnet zet zich op verschillende manieren in voor een loopvriendelijke omgeving om zo het aantal ongevallen te verminderen.

Bekijk CBS-cijfers

Voetlicht

Het overgrote deel van de voetgangersongevallen betreft situaties waarin wandelaars struikelen over een tegel, stoeprand of obstakel op het voetpad. Meer dan de helft van alle ongevallen leidt tot ernstig letsel bij het slachtoffer. Het project ‘Voetlicht’, een initiatief van Wandelnet en de provincie Fryslân, streeft ernaar de belangen van voetgangers en wandelaars te behartigen om een loopvriendelijke omgeving te creëren waarin zo min mogelijk ongevallen plaatsvinden. Het project omvat verschillende activiteiten, zoals onderzoeken naar looproutes, het opzetten van campagnes om voetpaden vrij te houden en het verstrekken van advies aan gemeenten.  

Meer over Voetlicht
Wandelaars in de stad

Charter for Walking

Voetlicht is de invulling die Fryslân geeft aan de ondertekening van de Charter for Walking. Dit is een internationale verklaring waarin overheden en organisaties beloven zich hard te maken voor de belangen van wandelaars. Stichting MENSenSTRAAT en Wandelnet dragen het Charter for Walking uit in Nederland.  Het Charter is ondertekend door meerdere Nederlandse gemeenten die daarmee verklaren dat ze zich willen inzetten voor goed voetgangersbeleid.

Meer over Charter for Walking
ns-route zoutelande.jpg

Nieuws voor professionals

 1. De omgelegde route Omgelegde Burgwal Enkhuizen © Prorail.jpg

  7 mei 2024 om 16:00 Ernst Koningsveld

  Niet Automatisch Beveiligde Overweg Enkhuizen vervangen door Vlonderpad

 2. Veerpont Megen-Appeltern DSC_0369 © John Ruiter.jpg

  23 april 2024 om 09:00 Wandelnet

  Gemeente Oss neemt voortouw voor instandhouding Maasveren

 3. BLK-Wandelnaarjewerkdag-680.jpg

  18 april 2024 om 13:00 Derk van der Laan

  Goed kunnen wandelen rond je werk

 4. 210904-DenHaag-WilmarDik-063.jpg

  28 maart 2024 om 15:00 Wandelnet

  Wandelnet agendeert lopen bij formatie

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?