Actuele thema's | Vrijetijdseconomie

Vrijetijdseconomie

Wandelen is goed voor de Nederlandse economie.

Wandelen stimuleert de economie

Wandelen als vrijetijdsbesteding heeft positieve effecten op de economie. Wandelaars geven onder andere geld uit aan benodigde uitrusting, vervoer en consumpties. Bovendien draagt regelmatig wandelen bij aan een betere gezondheid, wat op lange termijn kan leiden tot lagere zorgkosten. Hieronder volgt een overzicht van hoe wandelen bijdraagt aan de economie. Tevens wordt in de Wandelmonitor een samenvatting gepresenteerd van de economische impact van wandelen op jaarbasis.

Naar de Wandelmonitor

Bestedingen

Wandelen is goed voor de economie. In 2018 gaven Nederlanders in totaal 766 miljoen euro uit aan recreatieve wandelingen van een uur of langer. Dit gaat om kosten die direct samenhangen met de wandelactiviteit zoals consumpties, toegangsprijzen en uitgaven bij winkels onderweg. Daarnaast is ook nog 879 miljoen uitgegeven aan wandelkleding, digitale hulpmiddelen en wandelvakanties.

Floris_V_Pad_etappe_04.jpg

Gezondheid

Los van directe uitgaven draagt wandelen ook bij aan een gezonde levensstijl. Dit heeft een positief effect op lichamelijke en geestelijke gezondheid waarmee zorggebruik en de zorgkosten ook afnemen. Als iedereen in Nederland voldoende zou bewegen zou dit 2,5 tot 7,3 miljard aan zorgkosten schelen. Op deze manier draagt wandelen dus ook bij aan een vermindering van de zorgkosten, wat de economie ook ten goede komt.

Persberichten-Wandelnet-wandelnet.nl.jpg

Perspectief 2030

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) heeft een nationale visie op toerisme ontwikkeld: Perspectief 2030. In deze visie zijn doelen en afspraken vastgelegd om de vrijetijdseconomie onder andere duurzamer en toegankelijker te maken. Zeker op het punt van de verduurzaming van de vrijetijdseconomie kan wandelen een belangrijke rol spelen. Wandelen is voor bijna iedereen toegankelijk en belast van alle recreatievormen het milieu het minst. Zeker wanneer de groene buitenruimte de komende jaren meer verbonden wordt met de leefomgeving en vervoer naar een mooie wandelomgeving niet meer nodig is.

Meer over Perspectief 2030
Wandelaars_in_het_groen.jpg

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?