Peter Oosterling

Belangenbehartiger provincie Noord-Holland

Westfriese_Omringdijk_3.JPG

Wandelen over de Westfriese Omringdijk

De Westfriese Omringdijk omringt West-friesland, van Alkmaar naar Alkmaar.

Lees meer

Actief sinds
Nadat ik in 2018 samen met Gerda Spaander en Pim Kuipers de Rover-wandelgids 'Op verkenning 40 wandelingen met het openbaar vervoer' had uitgebracht, besloot ik op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging op het gebied van de belangenbehartiging van wandelaars. Via de vacaturepagina van Wandelnet op de website werd ik in belangenbehartiger in Noord-Holland.

Niet alleen
Ik moet er niet aan denken om het alleen te moeten doen. Er is een 'Wandeloverleg Noord-Holland' met deelnemers van Wandelnet, NIVON en TeVoet. We komen doorgaans vier keer per jaar bijeen; om de voortgang in de grotere dossiers met elkaar te delen, nieuwe dossiers te bespreken en elkaar te inspireren. In mijn ‘eigen’ dossiers werk ik ook samen met andere organisaties, ik zoek ze actief op. In dossiers inzake onbewaakte spoorovergangen is de Fietsersbond een logische partner. Weliswaar willen beide gescheiden paden, maar als we een spoorlijn, autoweg, een nieuwe vaarverbinding moeten kruisen, dan is het ‘Samen erover of er onderdoor’.

Speerpunten
Wandelnet was samen met de Fietsersbond betrokken bij de strijd om de onbewaakte overweg onder Heemstede, het Laantje van Alverna. Mijn Wandelnet-voorganger was door medische omstandigheden genoodzaakt dit dossier uit handen te geven. Hij vond het bijzonder geschikt voor mij; zo kon ik mijn kennis en vaardigheden als bestuursjurist voor Wandelnet gaan inzetten.

Het eerste dossier waarin je je tanden zet, kleurt vaak het verdere verloop van je activiteiten. Zo raakte ik, niet alleen in Noord-Holland, maar ook elders in het land, betrokken bij verschillende dossiers over onbewaakte spoorovergangen en bij zaken waarin een nieuwe grondeigenaar een wandelpad afsluit dat over zijn eigendom loopt. Een recent project is de oude grasdijk tussen Schellinkhout en Wijdenes. Een groep mensen probeert dat te behouden als onverharde wandelroute. De gemeente wil er liefst een strak en glad fietspad van maken.

Grootste uitdaging
Dat is het uit elkaar houden of krijgen van fietsers en wandelaars. Beide groepen gaan qua belevingswaarde, ondergrond, tempo en bijvoorbeeld veiligheid niet samen op een en dezelfde – vaak ook nog eens smalle – baan. Een andere puzzel zijn pachters die na lang onderhandelen hun aanvankelijke instemming met een wandelroute (Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad) plots intrekken en de al aangebrachte voorzieningen uit de grond trekken. Dit doet zich in hevige mate voor bij een routewijziging van het NIVON-Trekvogelpad in het buitengebied van Amsterdam-Noord.

Peter Oosterling - Cannerbos

Nieuws- en blogberichten belangenbehartiging Noord-Holland

 1. Fietsbus Afsluitdijk.jpg

  21 november 2022 om 16:00 Wandelnet

  Onvoldoende perspectief fietsen en wandelen Afsluitdijk

 2. DSC_7044.jpg

  4 oktober 2022 om 09:00 Wandelnet

  Investeren in wandelen loont: 6 aanbevelingen voor jouw provincie

 3. NMB Hekfoto.jpeg

  30 september 2022 om 14:20 Wandelnet

  Hekken op dijk bij Aalsmeer moeten weg

 4. oranjesluis afgesloten.jpg

  11 maart 2022 om 10:00 Britta Schmidt

  Voetpad over Amsterdamse Oranjesluizen moet weer open

Bekijk alle blogs