Wandelnet | Wandelen in de provincie Noord-Holland

Wandelen in Noord-Holland

Ontdek de mooiste wandelroutes in Noord-Holland.

Wandelroutes in Noord-Holland

Zee, wadden, duinen, polders, dijken, weiden en historische dorpen en steden, dat is Noord-Holland in een notendop. Het beeld van water en weiden wordt eigenlijk alleen rond het Gooi doorbroken door bos en heide. Bekende natuurgebieden in deze provincie zijn het Naardermeer, het Gooisch Natuurreservaat en de Eilandspolder, een waterrijk weidegebied met zeldzame vogels als watersnip en kemphaan.

Bekijk wandelroutes

Rondwandelingen

We inspireerden veel wandelaars met #rondjelopen, om makkelijk vanuit huis in de directe omgeving te wandelen. De vraag naar grotere rondwandelingen bleek daarbij groot bij. Als vervolg presenteren we ‘rondwandelingen in de regio Noord-Holland'. Heerlijk voor iedereen die wat meer kilometers wil maken en het wit-rood of geel-rood niet kan missen. Een rondwandeling maken? 

Gebruik de routeplanner

Kanaal_Omval_Kolhorn_Groot_Frieslandpad .jpg

Rondje Medemblik | 11.0 KM

De wandeling gaat vanaf Medemblik over de Westfriese Omringdijk richting Twiske en via Opperdoes weer terug.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling
Marken_op_het_Zuiderzeepad.JPG

Rond eiland Marken | 6.0 KM

Je loopt langs de huisjes van de Havenbuurt van Marken, ze zijn van hout, zoals in Waterland en de Zaanstreek.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling
Centraal_station_Amsterdam_Zuiderzeepad.JPG

Rondje Amsterdam | 16.9 KM

Vanaf Schellingwoude gaat de route over het Zuiderzeepad over het IJ en door het centrum weer terug.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling

Streekpaden en LAW's

Benieuwd naar welke Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden deels door de provincie Noord-Holland lopen? Bekijk hieronder het overzicht met wandelroutes die deze regio doorkruizen. Of ontloop de drukte en bekijk de minder bekende wandelroutes in Noord-Holland!

Etappes in Noord-Holland

Noord-Hollandpad

Een bijzondere wandelroute van Texel naar Huizen (284 km), wandel over boerenlandpaden, rustige landwegen, dijken, langs de bollenvelden én dwars door de provincie. Doe alvast inspiratie op aan de hand van leuke blogs, ontdek de arrangementen op de route of laat je inspireren door podcasts en video's.

Bekijk wandelroute

Belangenbehartiger Noord-Holland

Maak kennis met Peter Oosteling, belangenbehartiger in de provincie Noord-Holland. Nadat hij 2018 de Rover-wandelgids 'Op verkenning 40 wandelingen met het openbaar vervoer' had uitgebracht, besloot hij op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging op het gebied van de belangenbehartiging van wandelaars.

Over Peter Oosteling

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?