Biesboschpad (SP 18) | Maak een wandeling door de Biesbosch

Biesboschpad

Wandel langs de contouren van de Sint Elisabethsvloed van 600 jaar geleden (SP 18).

Wandel over het Biesboschpad

600 jaar geleden overspoelde de Sint Elisabethsvloed een deel van Holland en Brabant. Het Biesboschpad volgt globaal de contouren van hoever het water tijdens die vloed in 1421 kwam. Dit Streekpad van 169 kilometer lang is geel-rood gemarkeerd in beide richtingen en brengt je in 12 wandeletappes rond Nationaal Park de Biesbosch. De Biesbosch is een zeer waterrijk natuur- en recreatiegebied met zoetwatergetijden, kreken en wilgenvloedbossen. Je hebt er kans om de zee- en visarend te spotten en sporen van bevers. Vergeet je verrekijker niet tijdens deze rondwandeling!

Bekijk Streekpad

Dagwandelingen

Het Biesboschpad (SP 18) is een wandelroute van 169 kilometer dwars door en langs de Biesbosch. Dit Streekpad is op te splitsen in 12 dagwandelingen en 3 rondwandelingen, perfect voor een dagwandeling. Het Biesboschpad volgt globaal de contouren van hoever het water kwam tijdens de Sint Elisabethsvloed. De route is in beide richtingen bewegwijzerd met de geel-rode markeringen.

Kies een dagwandeling

Populaire etappes

etappe 05.jpg

Biesboschpad | Etappe 05

Afstand & plaats
12.1 KM Station Dordrecht - Kop van 't Land
Extra info
Na het centrum van Dordrecht volgt het Wantijpark, ontworpen in de Engelse landschapsstijl met natuurlijke vormen van vijvers. Langs het Wantij, dat zijn naam dankt aan de grote getijdeverschillen die hier plaatsvonden, volgt de route de hoge Zeedijk en langs grazende schapen naar Kop van 't Land.
etappe 09.jpg

Biesboschpad | Etappe 09

Afstand & plaats
13.6 KM Waalwijk - Drongelen
Extra info
De pont in Drongelen brengt je naar de overkant van de Bergsche Maas. De Elshoutse zeedijk zoekt slingerend zijn weg door de rechte polders. Dijkdoorbraken lieten wielen na waar kuifeenden en nijlganzen regelmatig te zien zijn in de populierenbosjes. Op naar Waalwijk, het centrum van de leerindustrie.

Wandelgids Biesboschpad

Deze wandelgids voert je door de vroegere Groote Waard. Het pad gaat over dijken die het toen wel hebben gehouden of nieuwe dijken die later zijn opgeworpen. Langs dorpen die een band met de Biesbosch hebben – Werkendam en Drimmelen – en natuurlijk door Nationaal Park de Biesbosch.

Bekijk in webwinkel

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Initiatiefnemer Hans Kuijpers

Het Biesboschpad is een Streekpad langs de hoogtepunten in de Biesbosch! Initiatiefnemer Hans is samen met zijn vrouw Els op verkenning gegaan en neemt je in zijn vlogs mee. Henrie van Zoggel, wandelde samen met Hans Kuijpers over het Streekpad.

Lees het interview

Over de Biesbosch

Onderweg kom je langs het Biesbosch MuseumEiland, een mooie uitvalsbasis om de Biesbosch te leren kennen! Na het museumbezoek kan je hier heerlijk vertoeven voor een hapje en/of drankje. Meer weten over de geschiedenis of de rol van de Sint Elisabethsvloed? Bekijk de serie '600 jaar na de Sint Elisabethsvloed', een aanrader!

Bekijk MuseumEiland

Routewijzigingen

Heb je een wandelgids gekocht? Na het ontwikkelen van een route kan er altijd iets wijzigen. De bewegwijzering van het pad is leidend, deze wordt namelijk als eerste aangepast bij een routewijziging. De routewijzigingen ten opzichte van de wandelgids van het Biesboschpad vind je hier. Een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl

Bekijk routewijzigingen

Wandelinspiratie en nieuws over het Biesboschpad:

 1. Top 5 best verkochte wandelgidsen 2022.png

  18 mei 2023 om 09:00 Wandelnet

  De vijf bestverkochte wandelgidsen van Wandelnet

 2. DSC_0949-min.jpg

  27 januari 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Wandelnet op de Fiets- en Wandelbeurs 2023

 3. Biesboschpad Esther Kuipers Photography -26.jpg

  15 november 2022 om 16:05 Wandelnet

  Afsluiting herdenkingsjaar 600 jaar Sint Elisabethsvloed

 4. Biesboschpad 08. Modellen -26-min.jpg

  9 april 2022 om 13:30 Wandelnet

  Het Hondsrugpad winnaar Wandelroute van het Jaar 2022

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?

Het Biesboschpad is mede mogelijk gemaakt door:

Samenwerkingspartners Biesboschpad