Biesboschpad

Beleef de Biesbosch ... op het Biesboschpad

Woeste storm, dijkdoorbraken en overstromingen … de Sint Elisabethsvloed overspoelde 600 jaar geleden een deel van Holland en Brabant. Het nieuwe Streekpad (geel-rood gemarkeerd in beide richtingen) Biesboschpad volgt globaal de contouren van hoever het water tijdens die vloed in 1421 kwam. De rondwandeling brengt je in etappes rond Nationaal Park de Biesbosch, het zeer waterrijke natuur- en recreatiegebied met de zoetwatergetijden, kreken en wilgenvloedbossen. De Biesbosch waar je kans hebt de zee- en visarend te spotten en knaagsporen van de bevers te zien. Vergeet je verrekijker niet!

Via het vestingstadje Geertruidenberg wandel je door het polderlandschap naar Hoge Zwaluwe, van Strijensas naar Dordrecht, Kop van ‘t Land en langs de Biesbosch en het Biesboschmuseum door de Noordwaard polder naar Werkendam en via Waalwijk terug naar Geertruidenberg. Pontjes brengen je naar het volgende 'eiland'.

Naar het route-overzicht

zeearend Archief Biesbosch MuseumEiland

Aanbevolen etappes

 • Kop van 't Land-Werkendam

 • Dordrecht-Kop van 't Land

 • Waalwijk-Drongelen

Nieuws- en blogberichten Biesboschpad

 1. Biesboschpad 08. Modellen -26-min.jpg

  9 april 2022 om 13:30 Wandelnet

  Het Hondsrugpad winnaar Wandelroute van het Jaar 2022

 2. kick off wandelseizoen

  6 april 2022 om 16:00 Wandelnet

  Kick-off wandelseizoen met bekendmaking Wandelroute van het Jaar

 3. biesboschpad.jpg

  13 januari 2022 om 12:00 Wandelnet

  Biesboschpad op shortlist Wandelroute van het Jaar

 4. Wilgenbomen bij Biesboschmuseum.JPG

  10 december 2021 om 10:00 Wandelnet

  Biesboschpad op longlist Wandelroute van het Jaar 2022

Bekijk alle blogs

Webwinkel

Wandelgids Biesboschpad

‘De strijd tegen en met het water’ vormt het thema van dit streekpad dat start in Dordrecht en je via Strijensas, Moerdijk, Drimmelen, Waalwijk, Drongelen, Hank en Werkendam rond het Nationaal Park de Biesbosch leidt.

Prijs: € 19,45 / Donateursprijs € 17,50 / Aantal pagina's: 148

Naar de webwinkel
cover-biesboschpad.jpg

Achtergrond Biesboschpad

Interview Hans Kuijpers

Henrie van Zoggel van de redactie van de vrijwilligersnieuwsbrief van Wandelnet wandelt met Hans Kuijpers over het nieuwe streekpad Biesboschpad rond Drimmelen. Hans vertelt over het zijn idee voor het pad, 600 jaar Sint Elisabethsvloed, de strijd tegen het water en zijn favoriete kilometers op dit nieuwe streekpad rond Nationaal Park de Biesbosch.

Lees meer
Biesboschpad_Beeld_Griendwerker_Drimmelen.jpg

Hans Kuijpers vlogt over het Biesboschpad

Het Biesboschpad is een wandelpad langs alle cultuurhistorische hoogtepunten in de Biesboschregio. Initiatiefnemer Hans Kuijpers heeft het pad samen met Wandelnet gerealiseerd. Hans is samen met zijn vrouw Els op verkenning gegaan en neemt je in een aantal vlogs alvast mee op pad.

Naar de vlogs
Hans_Kuijpers_padcoördinator_Biesboschpad.jpg

TV-serie 600 jaar na de Sint Elisabethsvloed

Na de Vloed – Dordrecht en het water: toen, nu en straks’ volgt in vier afleveringen de zoektocht van de nieuwsgierige Bosse Beckers over het Eiland van Dordrecht naar de gevolgen van de Sint ElisabethsvloedBosse verplaatst zich per elektrische fiets over het eiland. Op prachtige locaties ontmoet hij mensen die antwoord kunnen geven op als ‘Wat is er allemaal verdwenen door de vloed?

Kijk hier
Biesboschpad_Wilgentenen.jpg

Biesbosch MuseumEiland

Het museum over de Biesbosch bij Werkendam is een prima uitvalsbasis om de Biesbosch te verkennen. Na het museumbezoek strijk je lekker neer op het terras of je vervolgt je wandelroute.  

Biesbosch MuseumEiland
biesboschmuseum.jpg

Cultuurhistorische parels

De Biesboschregio was onderdeel van verdedigingslinies met forten en vestingen. Geniet van de historie in vestingstad Geertruidenberg, strijk neer in Fort Altena bij Werkendam of overnacht in Fort Bakkerskil.

Fort_Bakkerskil_Werkendam.jpg

Bever

... of zie je knaagsporen van de bever, ook een bewoner van de Biesbosch

knaagsporren bever Archief Biesbosch MuseumEiland.JPG

Routewijzigingen

Op onze website staan de meest actuele routelijnen. Die kunnen afwijken van de routelijn in de wandelgids omdat in de loop van de tijd door diverse omstandigheden routewijzigingen optreden. De routewijzigingen ten opzichte van de wandelgids van de Biesboschpad vindt u hier.

 1. Routewijzigingen Biesboschpad.pdf

Het Biesboschpad is mede mogelijk gemaakt door:

logos financierders biesboschpad