Wandelen over het Graafschapspad: een ontdekkingstocht door de Achterhoek

Wandelen over het Graafschapspad: een ontdekkingstocht door de Achterhoek

23 september 2020 - Antonette Spaan

Het is in de zomer van 2019 wanneer ik besluit dat ik als zzp’er veel te veel tijd achter mijn laptop zit. En dat ik het mis om op ontdekkingstocht te gaan in de rest van Nederland. Langzaam beginnen mijn hersenen overuren te maken en niet veel later valt het besluit: ik ga minder werken en méér wandelen. Een week later stap ik op een woensdag in juli het Graafschapspad op bij het station van Zutphen. Ik doop mijn avontuur ‘werkdag wordt wandeldag’ en begin vol enthousiasme aan mijn wandeltocht.

Graafschapdspad.jpg
Aan de wandel door de Achterhoek
Eerlijk is eerlijk, dit deel van de Achterhoek is niet helemaal onbekend voor mij. Mijn moeder woont namelijk al jaren in Silvolde en vanuit daar kom ik regelmatig in Doetinchem. Echter ben ik hier nooit écht aan het wandelen, dus een mooi moment om op deze manier kennis te maken met dit deel van Nederland.

Brug over de Berkel.jpg

In het begin …
De eerste etappe van Zutphen naar Laren voert me langs de oevers van de Berkel en over landgoederen. De week erna loop ik verder naar Borculo, maar de week erna is er een hittegolf en besluit ik niet te wandelen. Aansluitend ga ik op vakantie naar Zweden, wordt het herfst, ben ik druk en raakt mijn plan dat oh zo mooi leek in het slob.

Kasteel Slangenburg.jpg

In de winter …
Het is pas in de winter als ik mijn ontdekkingstocht vervolg. Wanneer de bomen kaal zijn en de wind guur en koud, vervolg ik mijn pad vanuit Borculo naar Mariënvelde en via Doetinchem naar Doesburg. Kasteel Slangenburg en het prachtige Doesburg vormen de hoogtepunten van deze trajecten.

Wegwijzers Graafschapspad.jpg

En toen was er … een virus
Nog twee etappes was ik van mijn voltooiing verwijderd toen ineens alles dicht ging in Nederland. Met het OV van de ene plek naar de andere kon niet meer. Het pontje op de een na laatste etappe van Bronkhorst naar Brummen ging niet. Zonder deze pont was een vervolg niet mogelijk. Tenzij ik deze overtocht zou overslaan, maar bij iemand in de auto stappen die me van de ene kant van het water naar de andere kant zou brengen, voelde ook niet als een fijne optie.

De laatste loodjes
Toen het pontje weer ging varen, liep ik verder. Langs de IJssel door weer en wind. Het was inmiddels bijna een jaar later, maar het einde van het Graafschapspad kwam langzaam maar zeker in zicht.

Zutphen.jpg

De laatste etappe van Brummen naar Zutphen besloot ik mijn moeder mee te vragen. Normaal gesproken wandelt ze nooit, maar omdat dit een korte etappe was (11 km) wilde ze het wel proberen. Ze genoot enorm (net als ik) en bij aankomst in Zutphen ploften we neer op een terrasje. Proost op een mooie dag!

Op de kop af één jaar na de start van mijn ontdekkingsreis over het Graafschapspad was de ronde vol. Een jaar vol bijzondere bezienswaardigheden zoals kastelen, landgoederen, boerderijen en charmante steden en dorpen. Ik kan je een wandeltocht over het Graafschapspad dan ook van harte aanbevelen!


Praktisch:
Lees ook de blog die Antonette op haar eigen site over de eerste etappe publiceerde: Het Graafschapspad etappe 1: van Zutphen naar Laren

Meer lezen en zelf op pad? Koop de gids van het Graafschapspad rechtstreeks bij Wandelnet.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?