'Het Krijtlandpad in Zuid-Limburg bewandelen, is een buitenlandervaring in eigen land!'

'Het Krijtlandpad in Zuid-Limburg bewandelen, is een buitenlandervaring in eigen land!'

2 december 2020 - De Wandelaars, Tanja Nieuwland en Arnout den Bakker

Met maximaal 2 personen buiten wandelen was nog mogelijk volgens de covid-19 maatregelen, liefst in eigen land, dus met die randvoorwaarden gingen we op zoek. Al snel kwamen we uit bij de recent door Wandelnet vernieuwde wandelroute over het Krijtlandpad. En zo gingen De Wandelaars op pad: 5 dagen 100 km wandelen door het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Een buitenlandervaring in eigen land!

Noorbeek_Krijtlandpad_wandelreis_Zuid_Limburg.JPG

Vanaf Maastricht CS start direct het bourgondische wandelavontuur langs de Maas

De wandelroute blijkt mooi beschreven in de vernieuwde routegids “Te voet door Zuid-Limburg van Wandelnet en tevens onderweg goed gemarkeerd met de bekende rood-gele bordjes. De eerste zie je direct bij het verlaten van station Maastricht CS. En zo begon het bourgondische wandelavontuur van De Wandelaars! Met bepakking op de rug en 4 overnachtingsadressen gereserveerd in achtereenvolgend Eijsden, Slenaken, Vaals en Gulpen liepen we het station uit richting het water. Over de sfeervolle boulevard langs de Maas wandelden we de stad uit richting het groen met de Sint Pietersberg op de achtergrond. De eerste dag voert grotendeels over glooiende paden langs de Maas richting het prachtig gelegen Eijsden. Als verrassing kwamen we bij een prachtige middagzon bij kasteel Eijsden. De binnentuin (gratis toegang) is echt een aanrader om even van de route af te gaan de volgende ochtend voor een paar foto’s. In de B&B Verde Sud konden we genieten van de lokale gastronomie en stond de hele familie voor ons klaar om ons te verwennen.

LR Eijsden_krijtlandpad_wandelreis_zuid-limburg.JPG


Meer heuvels en 10 km cadeau

Na het eerste stuk meer stedelijk gebied kenmerkt de tweede en derde wandeldag zich door afwisselende akkerland vergezichten en heuvellandschappen alsof je in de Ardennen bent. Aan het eind van de derde dag bij het beklimmen van de Vaalserberg liepen we grotendeels in bosgebied. De klim tot aan de 3 vlaggen bij het drielandpunt maakt de derde dag iets pittiger voor de benen. Het hielp niet dat we hier bij het drielandpunt de verkeerde rood-gele bordjes volgden: we hadden niet door dat we richting Gemmenich (België) en dus niet naar Vaals liepen. Wij bevonden ons na een lange afdaling door het bos in België en hadden daarmee onszelf nog een extra 10 km naar Vaals cadeau gedaan in het donker zonder eten en drinken. Let dus goed op welke afslag je hier neemt bij alle leuke afleiding bij de 3 vlaggen.

LR Epen_hoogste_bos_zuid-limburg_krijtlandpad.JPG


Het Geuldal en lokale biertjes

De laatste 2 wandeldagen kenmerken zich door de glooiende paadjes langs de Geul en door het Geuldal, maar ook hier is het nodige hoogteverschil om de spiertjes te trainen. Je doet hier de sfeervolle plaatsjes Gulpen en Valkenburg aan. In de herberg De Zwarte Ruijter in Gulpen waar we sliepen hebben we genoten van een heerlijk menu met de Gulpener bieren, net als langs de hele route waar voldoende gelegenheid is om te genieten van de lokale biertjes, bourgondische eettentjes en zijn de gastvrije Limburgers blij dat je er bent.
Wij komen zeker terug op het Krijtlandpad en hopelijk gaan jullie met ons mee! Meer informatie kun je vinden op de website. Heb je nog ideeën, tips of verhalen over jouw belevenissen in Zuid-Limburg, reageer dan vooral op deze blog of stuur ons een mail via info@dewandelaars.nl

Praktisch:

Lees meer over