Wandelnet Rondwandelingen - Friesland is meer dan water

Wandelnet Rondwandelingen - Friesland is meer dan water

28 december 2020 - Lea van Someren

Een Fries hoef je niet te vertellen dat Friesland meer is dan de meren en 11 steden. Veel wandelaars zullen verbaasd zijn wanneer ze door de Friese Wouden lopen. Een gebied in Oost-Friesland met een heel eigen karakter. Met bos, heide en heerlijke onverharde paden. Het rondje Beetsterzwaag is 18,5 km en maakt gebruik van twee bestaande LAW’s: het Groot Frieslandpad (LAW 14) en Friese Woudenpad (LAW 1-1). Rondwandelingen zijn in deze corona-tijd erg belangrijk en interessant geworden. Want wandelen, dat hoeft geen betoog, ontstresst enorm. Kom hier wandelen voor de rust en de ruimte.

Beetsterzwaag.JPG

Rondje Beetsterzwaag

De padcoördinator Willem van Schoonhoven vertelt enthousiast over deze bijzondere rondwandeling. "Het pad loopt over een aantal landgoederen, door heidegebied en door het typische Friese coulisselandschap. Het rondje Beetsterzwaag begint bij hotel/restaurant het Witte Huis. Er is voldoende parkeergelegenheid en uiteraard een koffie-to-go. Maar laat je niet weerhouden om dit rondje op elk ander knooppunt te laten starten. Loop je het rondje tegen de klok in, dan krijg je al snel het pittoreske kerkje van Olterterp te zien. Via de landgoederen Van Harinxma en Van Teyens bereik je het dorpje Beetsterzwaag zelf".

Landgoed de Fundatie van Teyens

Vlak voordat je het dorp binnenloopt zie je het prachtige gebouw van het landgoed de Fundatie van Teyens. In het dorp zelf werden door de Friese adel prachtige landhuizen met parken aangelegd: speciale bomen, vijvers, wandelpaden en beelden geven een idee van de vroegere rijkdom. Wanneer je het dorp zuidwaarts verlaat, loop je eerst door een klein parkje. Sla op de N505 linksaf om even verderop rechtsaf het bos weer in te lopen. Je loopt nu in het prachtige Wallebosch, een afwisselend bos met slingerpaden en een vlonderpad.

lippenhuisterheide2.JPG

Lippenhuisterheide

Steek het Oud-Koningsdiep via de Lippenhuisterbrug over en al snel bevind je je op de Lippenhuisterheide. Na de heide wisselen agrarisch gebied en bossen elkaar af. Bij het sluisje van Hemrikerverlaat loop je verder naar het noorden. Steek het Alddjip over en je bent weer in het Wallebosch. De laatste kilometers blijf je in het bosgebied, hier Alpherbosch geheten, en geniet van de mooie meertjes en vennen.
(Foto's: Willem van Schoonhoven)

Snel op pad

Zin om de rondwandeling Beesterzwaag te maken? Het routekaartje en de gpx-file vind je op Rondje Beesterzwaag.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?