Wandelnet Rondwandelingen - Bossche Broek en de Dommel

Wandelnet Rondwandelingen - Bossche Broek en de Dommel

11 januari 2021 - Henrie van Zoggel

Bosschenaar Kees Vermeulen loopt dit rondje van ruim 13 km elke week een of meerdere keren: "Wat een luxe om op een paar honderd meter van de Sint Janskathedraal, gelegen in het centrum van Den Bosch, deze gevarieerde natuurwandeling te mogen starten. Ik als Bosschenaar, wekelijks genietend van deze tocht, wens iedereen deze prachtige wandeling toe." 

Bossche_Broek_Den_Bosch_1.jpg

Moerasdraak

Nergens in Nederland ligt een natuurgebied zo dicht bij het centrum van een stad als in ’s-Hertogenbosch. De moerasgronden ten zuiden van het middeleeuwse centrum vormden een natuurlijk verdedigingswerk en gaf de stad de bijnaam Moerasdraak. Diezelfde naam heeft nu het pontje dat het Bossche Broek verbindt met de binnenstad. Via een wenteltrap daal je af naar het Vughtereiland waarna je met een pontje de Dieze oversteekt en het natuurgebied inloopt. Met constant zicht op de machtige basiliek de Sint Jan loop je hier tussen weilanden, water, rietkragen en hooilanden.

Kees: ‘Hoe leuk is het om deze wandeling te mogen starten met een oversteek over de Dieze met een zelf te bedienen handpontje. Daarna word je, al wandelend over dijkjes en paden door kleine bospercelen, verrast door het uitzicht op de mooie Bossche polder, knaagsporen van de bever, karakteristieke boerderijen en vele vogelsoorten.

Kruispunt van Hertogenpad en Pelgrimspad

Op het kruispunt van de LAW’s Hertogenpad en Pelgrimspad wandel je verder naar het Sterrenbos, Oud-Herlaer, landgoed Haanwijk en de Pettelaer. Het zijn pareltjes die overgebleven zijn uit vroegere tijden waar het verleden overal nog goed zichtbaar is. Het Sterrenbos ligt tussen de Dommel en het Bossche Broek waar je over eeuwenoude lanen naar Oud-Herlaer wandelt. Aan een oude meander van de Dommel prijkt wat eens een kasteel en zetel van de belangrijke heerlijkheid Herlaer was. Langs natte graslanden op landgoed Haanwijk zie je de Essche Stroom in de Dommel stromen, het kasteeltje, een bakhuisje, een veerhuis en boerderijen; de hoogtepunten volgen elkaar snel op.

Oud-Herlaer.jpg

Sint Jan

Via landgoed de Pettelaer keer je weer terug naar de stad. Pettelaer heeft de naam te danken aan ‘petten’ dat in het oud-Nederlands ‘drinken’ betekende. Niet van water maar van iets sterkers, in een voormalige buitenherberg, niet ongewoon in het Bourgondische Brabant. De Bosschenaren liepen er vaak op hun vrije zondag naar toe. De Sint Jan lonkt in de verte en langs voormalig Fort Pettelaer uit 1672 en de Zuiderplas loop je via het Bossche Broek weer terug. Je kunt de rondwandeling nog even afsluiten met een rondje door de binnenstad: Soete Lieve Gerritje, Zoete Lieve Vrouw van den Bosch, een Bossche Bol of de Sint Jan. Want zoals de Bosschenaren zeggen: "Als ik die klok van de Sint Jan heur, heb ik gelijk een goed humeur."

Sint-Jan.jpg

Ook zin in deze rondwandeling bij Den Bosch? Het routekaartjes  en de gpx-file rondwandeling Bossche Broek en Dommel.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?