Wandelnet Rondwandelingen: Het eilandgevoel van Marken

Wandelnet Rondwandelingen: Het eilandgevoel van Marken

15 februari 2021 - Lucy Deutekom

Er even helemaal uit zijn, met de zeewind in de haren en ver kijken over het water: het rondje Marken van zes kilometer geeft je het echte eilandgevoel. 

Marken.jpg

De route start op de parkeerplaats van Marken waar onder andere een Deen supermarkt zit. Om hier te komen fiets ik over de twee kilometer lange strekdam van het vasteland. Van de parkeerplaats loop ik linksaf het gezellige haventje in, met koffietentjes en bootjes die af en aan varen. Links en rechts staan de pittoresk beschilderde Markerhuisjes. Net als in Waterland en de Zaanstreek zijn de huisjes hier van hout.

Marken huisjes.JPG

Watersnoodramp

In de haven staat een monument ter herinnering aan de watersnoodramp van 1916. Door een stormvloed braken op tientallen plaatsen de dijken door en enkele houten huizen in Marken vielen compleet om. De ramp heeft tientallen mensen in Noord-Holland het leven gekost. Ik loop de haven aan de andere kant uit en dan kom ik bij een kerkje en het Marken Museum, waar vrijwilligers vertellen over de vissersgeschiedenis van Marken en die rampzalige dijkdoorbraak van 1916.

Vuurtoren Het Paard

Voorbij de kerk en het museum loop ik door een weiland en vervolgens door een nieuwbouwwijk. De route gaat rechtsom het eiland en vanaf de dijk heb ik prachtig uitzicht over het water. Aan de overkant ligt Flevoland en ik zie de hoge bebouwing van Almere. Op de dijk breken palen de hoge golven. Een hoogtepunt van de route is vuurtoren Het Paard van Marken, die aan het eind van een kleine strekdam staat. Met de auto kan je hier niet komen, dus het is heerlijk ronddwalen en genieten van de buitenlucht. Vanaf de vuurtoren vervolg ik het rondje over de dijk terug naar het beginpunt.

Via Volendam en Monnickendam

'Een leuk alternatief is in de haven van Marken de boot te nemen naar Volendam en vervolgens door Monnickendam te lopen en te eindigen in Marken'', zegt padcoördinator Paul Crijns. Hij beheert het westelijke deel van het Zuiderzeepad dat in totaal 500 kilometer lang is. Het rondje Marken is etappe 28 van het Zuiderzeepad. De wandeling via Volendam en Monnickendam is om en nabij de 22 kilometer en biedt een langer alternatief voor het bescheiden rondje Marken. Paul: "De route is heerlijk om in de zomer te lopen, omdat je rond en langs het water van de Gouwzee blijft, let wel op dat er weinig schaduw is."

Werk aan de dijken

Voor wie net als ik graag van Amsterdam-Oost over de dijk fietst langs Durgerdam naar Marken, moet de komende jaren een andere route kiezen die binnendoor via Ransdorp gaat. Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werken de komende jaren aan de versterking en ophoging van de dijk. Gelukkig maar, want de dijken zijn op sommige plekken duidelijk aan verbetering toe.

(Foto's: Paul Crijns)

Ook zin in deze rondwandeling? De routekaarten en de GPX-file vind je op Wandelnet Rondwandeling Marken

Lees meer over