Aaf Brandt Corstius over haar favoriete rondje in de buurt

Aaf Brandt Corstius over haar favoriete rondje in de buurt

18 maart 2021 - Lucy Deutekom

Schrijfster en columniste Aaf Brandt Corstius wandelt als het even kan iedere dag een uur door haar buurt in Amsterdam-Oost. Zoals velen verrijkte ze haar wandelrondjes met een stappenteller, maar die bleek een obsessie te worden en werd weer van de telefoon verwijderd.

nieuwe diep cafe.jpg

‘Ik liep op een avond rondjes in mijn huiskamer om de 10.000 stappen te halen, en dat was het einde van de stappenteller app. Wandelen doe ik het liefst mindful, het moet geen huiswerk worden.’

‘Ik meander graag via een rondje Sportpark bij de Jaap Edenbaan onder het spoor door, de dijk op en dan het Flevopark in. Dat is echt een prachtig park, met een soort geheime zitjes die mensen volgens mij zelf aan het water hebben gemaakt. Kun je lekker uitkijken over het water. Als je dan nog puf hebt, kun je even de reuring opzoeken in de Indische Buurt, want die grenst ook aan het Flevopark. Dus bijvoorbeeld via de Molukkenstraat doorwandelen naar het Javaplein (waar een van mijn favoriete vintage winkels, Found In Sweden zit). Koffie op het plein of ergens in de Javastraat, en dan via alle winkels in die straat weer terug naar huis. Vrolijk je altijd van op.’

Javaplein

‘De Indische Buurt is ontzettend veranderd, mijn man Gijs zegt altijd: ‘Als er een Coffee Company komt, weet je dat het anders gaat worden.’ Dat heb ik zowel op de Middenweg (voorheen een vrij suffe straat) en het Javaplein (vroeger nogal aggenebbisj) gezien – en het is zo. Koffietentjes trekken andere koffietentjes aan, en die trekken hippe mensen aan, en zo verandert de buurt. Vaak ten goede, al vind ik het leuk als er ook nog oude elementen – toko’s en vage belwinkeltjes en minder hippe cafés – behouden blijven. Maar dat is wel zo in Oost.’

Aafs wandeling is 8,6 kilometer en komt uit de onlangs verschenen wandelgids ‘Ode aan Oost’ met routes en verhalen uit Amsterdam-Oost. Gidsauteur Lucy Deutekom is vrijwilliger bij Wandelnet.

Route Aaf.png

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?