Rondwandeling - Rondje Nunspeet, jong geleerd is oud gedaan

Rondwandeling - Rondje Nunspeet, jong geleerd is oud gedaan

22 maart 2021 - Lea van Someren

Deze 13,3 kilometer lange rondwandeling over de Veluwe start bij de uitkijktoren en het informatiepaviljoen van Veluwe Transferium naast station Nunspeet.

In Nunspeet weten ze wel hoe je de allerkleinsten leert genieten van wandelen.

rondje nunspeet ven Zandenbosch.jpg

Een reuzenkabouter staat pontificaal opgesteld op het pad. Het kan niet missen. Hier begint het kabouterwandelpad. Hoewel onze route al snel afwijkt, zien we de vrolijke kaboutermutsen nog regelmatig boven heuveltjes uitpiepen.

Nunspeet ligt aan de rand van het prachtige natuurgebied de Veluwe. We steken de A28 over en vallen bijna in de stilte. Als rechtgeaard stadsmens geniet ik hier van de rust, weg van de hectiek van de stad. Er lopen nauwelijks mensen, hoewel dat in het weekend hoogstwaarschijnlijk wel anders zal zijn.

rondje nunspeet ven Zandenbosch.jpg

Zandenbos

In het Zandenbos kan je je moeilijk voorstellen dat dit ooit een lege vlakte was waar de wind vrij spel had en er wandelende zandduinen ontstonden. Het is fijn om te lezen in de beschrijving dat de laatste erfgenaam van de familie Petersom Ramring dit bos heeft geschonken aan de gemeente Ermelo onder het uitdrukkelijke beding dat het een natuurgebied moest blijven en er beslist geen natuurbad mocht komen. Daar profiteren wij nog steeds van!

Waschkolk

De route blijft steeds kronkelen, stijgen en dalen. Alleen wanneer je stil staat is er tijd om rond te kijken. Vele boomwortels zitten op struikelhoogte en je verstappen is nooit fijn.
De Waschkolk is een laagte die vroeger water bevatte doordat een ondoorlaatbare laag in de ondergrond verhinderde dat het regenwater wegzakte. Door de aanleg van de A28 ontstond een lek waardoor het water wegliep. Staatsbosbeheer heeft het gelukkig wel hersteld.

Als ik dit voorlees, wandelen we mijmerend verder. Wat kan dit zoal betekenen nu we al die waterpompen de grond in jassen voor het opwekken van warmte. Ik heb er een hard hoofd in of dit wel de goede richting is.

rondje nunspeet Margarethabosch.jpg
Gelukkig wandelen we wel de juiste route. We ontmoeten een enkele fietser, en passeren een stel collega’s die wandelend werkoverleg hebben: het nieuwe weeting (walking meeting).

Wanneer we de kaboutertjes weer in zicht krijgen, naderen we het einde van de route. Toch ook weer een aanrader, deze rondwandeling.

Ook zin in deze rondwandeling? De routekaart en de GPX-file vind je op Wandelnet Rondwandeling Nunspeet.

Lees meer over