Actie behoud wandelpaden Lunterse Buurtbos

Actie behoud wandelpaden Lunterse Buurtbos

30 maart 2021 - Britta Schmidt

Twee wandelpaden aan de rand van het Lunterse Buurtbos zijn niet meer toegankelijk. Ze werden afgesloten door de nieuwe eigenaren van een aantal bospercelen. De Stichting Het Luntersche Buurtbosch is woedend. Wandelnet steunt de actie voor het behoud van de openbaarheid van de paden.

afsluiting-paden-buurtbosch-lunteren-1210x423px_lr.jpg

Rijksmonument

Het Lunterse Buurtbos is een bijzonder stukje bos. Het werd eind negentiende eeuw aangeplant door notaris J.Th.W.H. van den Ham die het in 1912 in zijn testament naliet aan de Stichting Het Luntersche Buurtbosch, “ten voordele en ten nutte van het dorp Lunteren“. Het bos met een rijke flora en fauna wordt doorkruist door tal van wandelroutes en is vanwege het bijzondere lanenpatroon inmiddels een rijksmonument.  

Afgesloten wandelpaden

Het bos vormt samen met bospercelen van omringende terreineigenaren een aantrekkelijk en aaneengesloten bos. Die kwaliteit staat nu op het spel. De nieuwe eigenaren van de omringende bospercelen hebben twee, al meer dan een eeuw in gebruik zijnde, wandelpaden op hun percelen afgesloten. Dat beperkt de wandelmogelijkheden in en door het Lunterse Buurtbos. Zo is het niet meer mogelijk om via historische Plaggenweg door te lopen naar de Hessenweg en maakte het hek om het terrein Stichting De Werelt het schilderachtige wandelgebied van het Zevenheuvelenpad tot verboden gebied. Het Stichtingsbestuur van het Luntersche Buurtbosch zocht vergeefs contact met nieuwe eigenaren van de bospercelen; ze bleken niet bereid om de oude wandelpaden te herstellen of samen te zoeken naar andere oplossingen.  

Handhaven openbaarheid

De Stichting Het Luntersche Buurtbosch laat het er niet bij zitten. Ze zal de gemeente binnenkort officieel vragen om de openbaarheid van de paden te handhaven. De daartoe opgestelde petitie werd al meer dan 400 keer ondertekend. Kees Zwaan, belangenbehartiger van Wandelnet in Gelderland: "De Stichting heeft Wandelnet gevraagd om ondersteuning in hun strijd voor behoud van de openbaarheid van de wandelpaden. Dat doen wij graag. We helpen met juridische kennis en ervaring. Een weg mag door haar eigenaar niet worden afgesloten als het gaat om een openbare weg in de zin van de Wegenwet, dat wil zeggen als ze dertig achtereenvolgende jaren voor eenieder toegankelijk is geweest".  

Foto: Freek Wolff

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?