Wandelnet Rondwandelingen - Rondje Leerdam

Wandelnet Rondwandelingen - Rondje Leerdam

7 april 2021 - Lea van Someren

Mijn rondwandeling vandaag heb ik ruim 10 jaar gelden al eens gelopen, maar nu is het anders. Vandaag loop ik alleen. Niet afgeleid door gezellig geklets maar al je zintuigen open voor je omgeving. De rondwandeling Leerdam is 13,3 km met de Linge als rode kronkelende draad.

knotten van wilgen linge.jpg

Mijn vertrekpunt is het station Leerdam. Ik vertrek langs het spoor oostwaarts. Via de polder Oud-Schaik verlaat ik Leerdam, langs smalle rechte stroken land met slootjes ertussen.

gemaal leerdam linge de oude horn2.jpg

Op de hoek van de Meerdijk en de Acquoyseweg sta ik even stil om het witte gemaal en de oude rietgedekte boerderijen te bewonderen. Mevrouw ooievaar zit op haar nest en ziet op me neer. De route gaat de polder weer in en loopt langs een zijarm van de Linge. Uitgestrekte weilanden met een enkele boerderij. De zure geur van gekuild gras waait me tegemoet als ik naar het zuidoosten buig.

Acquoy

Dit kleine dijkdorpje ligt mooi te wezen in een lus van de Linge. De kerktoren is niet in de loop der tijd scheefgezakt. Al tijdens de bouw bleek de toren scheef te staan. Gemeten vanaf de top staat de toren 115 cm uit het lood. Slechts een fractie minder dan de toren van Pisa, lees ik later. Op het naastgelegen kerkhof vind je het graf van ene mevrouw Pisa. Ik verzin het niet!

fruitbomen betuwe linge 2.jpg

Asperen en Fort bij Asperen

Veel verkeer is er niet op de dijk. Buurtbewoners zeggen me vriendelijk gedag. Achter de dijk zie ik voor het eerst de rijen fruitbomen waar de Betuwe zo bekend om is. De bloesems staan op springen, maar om de prachtige appel-en perenbloesems te bewonderen, ben ik net een maandje te vroeg. Wanneer ik op de sluis ben met zicht op Asperen, blijf ik even staan en bewonder het totaalplaatje: de kronkelende Linge, het dorp aan de overkant, het ontluikende geelgroen van de treurwilgen. Lang kan ik niet stilstaan, de brug over de sluis is krap en automobilisten kijken me al bozig aan.

hoge minstraat asperen.jpg

Via de hoge kademuur gaat de route verder. In het hart van het dorpje staat een prachtig oud stadhuis in een mooi parkje. Maar wat een ongelooflijk lelijke aanbouw hebben ze eraan geplakt. Dat had echt anders gekund. De route gaat verder over het zandpad op de dijk.

Dit keer geen rode loper zoals de vorige keer wanneer ik Leerdam binnen kom. Navraag leerde dat het feest werd georganiseerd door de winkeliers. Ze mochten die dag voor het eerst op zondag open zijn. Als een van de laatste gemeenten in Nederland, ging ook Leerdam mee in de vaart der volkeren. Het duurt niet lang of we mijmeren niet alleen over die autoloze zondag maar hunkeren we naar een winkelloze zondag. Nu is het rustig op straat, veel winkelpandjes staan leeg en zullen na de lockdown ook op zondag niet meer open gaan.

Ook zin in deze rondwandeling? De routekaarten en de GPX-file vind je op Wandelnet.

Lees meer over