Veluwe Zwerfpad (SP 16) | Wandelen door de Veluwe

Veluwe Zwerfpad

Enorme stuifzandgebieden, uitgestrekte heidevelden en glooiende heuvels (SP 16).

Wandel over het Veluwe Zwerfpad

Verbaas je op het Veluwe Zwerfpad over de enorme stuifzandgebieden, uitgestrekte heidevelden en glooiende heuvels. Dit Streekpad voert je als wandelaar in 375 kilometer over vooral onverharde paden door een unieke streek. De Veluwe is niet voor niets het meest populaire wandelgebied van Nederland. Herten, reeën, wilde zwijnen en zelfs moeflons kunnen je pad kruizen. Ga op pad en ontdek de geheimen van de Veluwezoom, het Kootwijkerzand en Nationaal Park de Hoge Veluwe, uniek in Nederland.  

Bekijk Streekpad

Dagwandelingen

Het Veluwe Zwerfpad (SP 16) is een Streekpad, een rondgaande wandelroute over de prachtige Veluwe. Een wandelroute van maar liefst 375 kilometer lang, opgeknipt in 18 dagwandelingen. Op het pad worden de Veluwezoom, Kootwijkerzand, Loenermark en Nationaal Park de Hoge Veluwe doorkruist. Dit Streekpad is in beide richtingen geel-rood gemarkeerd.

Kies een dagwandeling

Populaire etappes

Veluwe_zwerfpad_etappe_06.jpg

Veluwe Zwerfpad | Etappe 06

Afstand & plaats
30.7 KM Putten - Elspeet
Extra info
Op dit traject kom je langs vier heidevelden, Groevenbeekse Heide, Ermelose Heide, Westeindsche Heide en Elspeetsche Heide. Hier heerst soms nog de sfeer van de grote stille heide met vergezichten en troosteloze verlatenheid met een fantastisch uitzicht over het Veluwemassief.
Veluwe_zwerfpad_etappe_09.jpg

Veluwe Zwerfpad | Etappe 09

Afstand & plaats
17.7 KM Hoog Soeren - Kootwijkerzand
Extra info
Je loopt over brede paden door licht glooiende bossen en langs de Asselsche Heide. Het maakt deel uit van de Kroondomeinen, in het verleden bestemd voor jacht en bosbouw. Daarna kom je langs het vaak doodstille, spiegelende meer in het Kootwijkerveen. Het ligt zo’n 40 m boven NAP en oogt mysterieus.

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Routewijzigingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. Dit Streekpad kan afwijken van de routelijn in de gids, omdat er in de loop van de tijd door diverse omstandigheden routewijzigingen optreden. De wijzigingen ten opzichte van de gids van het Veluwe Zwerfpad vind je hier. Een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl

Bekijk routewijzigingen

Wandelinspiratie en nieuws over het Veluwe Zwerfpad:

 1. Ochtendzon in de herfst bos.jpeg

  27 september 2023 om 09:00 Lea van Someren

  Onverhard wandelen: twee dagen op pad over de Veluwezoom

 2. Onverhard wandelen © Ernst Koningsveld-2.jpg

  26 september 2023 om 06:00 Ernst Koningsveld

  5x onverharde wandelpaden die je niet wil missen

 3. Veluwe_zwerfpad_etappe_14.jpg

  28 augustus 2023 om 09:00 Lea van Someren

  5x wandelen op de Veluwe over minder bekende paden

 4. ode-aan-de-veluwezoom-2.jpg

  11 augustus 2023 om 09:00 Henrie van Zoggel

  Ode aan Nationaal Park Veluwezoom

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?

Het Veluwe Zwerfpad is mede mogelijk gemaakt door:

Logo Nivon