Het Veluwe Zwerfpad (SP 16) | Wandelen door de Veluwe

Veluwe Zwerfpad

Verbaas je op dit Streekpad (SP 16) over de enorme stuifzandgebieden, uitgestrekte heidevelden en glooiende heuvels.

Wandel over het Veluwe Zwerfpad

Verbaas je op het Veluwe Zwerfpad over de enorme stuifzandgebieden, uitgestrekte heidevelden en glooiende heuvels. Dit Streekpad voert je als wandelaar in 375 kilometer over vooral onverharde paden door een unieke streek. De Veluwe is niet voor niets het meest populaire wandelgebied van Nederland. Herten, reeën, wilde zwijnen en zelfs moeflons kunnen je pad kruizen. Ga op pad en ontdek de geheimen van de Veluwezoom, het Kootwijkerzand en Nationaal Park de Hoge Veluwe, uniek in Nederland.  

Bekijk het Streekpad

Dagwandelingen

Het Veluwe Zwerfpad (SP 16) is een Streekpad, een rondgaande wandelroute over de prachtige Veluwe. Op het pad worden de Veluwezoom, Kootwijkerzand, Loenermark en Nationaal Park de Hoge Veluwe doorkruist. Dit Streekpad is in beide richtingen geel-rood gemarkeerd en weet je als wandelaar op elk moment te verrassen. Een wandelroute van maar liefst 375 kilometer lang, opgeknipt in 18 fantastische dagwandelingen.

Kies een dagetappe

Populaire etappes

Veluwe_zwerfpad_etappe_06.jpg

Veluwe Zwerfpad | Etappe 06

Afstand & plaats
30.6 KM Putten - Elspeet
Extra info
Op dit traject kom je langs vier heidevelden, Groevenbeekse Heide, Ermelose Heide, Westeindsche Heide en Elspeetsche Heide. Hier heerst soms nog de sfeer van de grote stille heide met vergezichten en troosteloze verlatenheid met een fantastisch uitzicht over het Veluwemassief.
Veluwe_zwerfpad_etappe_09.jpg

Veluwe Zwerfpad | Etappe 09

Afstand & plaats
17.7 KM Hoog Soeren - Kootwijkerzand
Extra info
Je loopt over brede paden door licht glooiende bossen en langs de Asselsche Heide. Het maakt deel uit van de Kroondomeinen, in het verleden bestemd voor jacht en bosbouw. Daarna kom je langs het vaak doodstille, spiegelende meer in het Kootwijkerveen. Het ligt zo’n 40 m boven NAP en oogt mysterieus.
Bekijk Veluwe Zwerfpad

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Wandelgids Veluwe Zwerfpad

De Veluwe is niet voor niets het meest populairste wandelgebied van Nederland. Herten, reeën, wilde zwijnen en zelfs moeflons kunnen het pad kruizen. Ga op pad en ontdek de geheimen van de Veluwezoom, het Kootwijkerzand en Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Bekijk in webshop

Routewijzigingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. Deze LAW kan afwijken van de routelijn in de wandelgids, omdat er in de loop van de tijd door diverse omstandigheden routewijzigingen optreden. De routewijzigingen ten opzichte van de wandelgids van het Veluwe Zwerfpad vind je hier.

Download routewijzigingen

Nieuws- en blogberichten Veluwe Zwerfpad

 1. Veluwe_zwerfpad_etappe_01.jpg

  28 november 2022 om 08:00 Britta Schmidt

  Recreatiezoneringsplan Veluwe raakt ook de wandelaar

 2. Wekeromse zand stuifzand.jpg

  13 oktober 2022 om 09:00 Lea van Someren

  #ikwandelonverhard: het favoriete paadje van Lea

 3. Het bos ten oosten van station Wolfheze © Ernst Koningsveld.jpg

  28 september 2022 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Wandelen langs bossen en landgoederen op het Veluwe Zwerfpad

 4. Wandelaars bij de vuurtoren van Texel © Ad Snelderwaard.jpg

  25 juli 2022 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen in de zomer

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eén keer per maand stuurt Wandelnet een nieuwsbrief. Daarin vind je wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen in Nederland. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?

Het Veluwe Zwerfpad is mede mogelijk gemaakt door:

Logo Nivon