Estafettestokje in beweging: directeur ANWB Marga de Jager

Estafettestokje in beweging: directeur ANWB Marga de Jager

31 mei 2021 - Wandelnet

ANWB-directeur Marga de Jager neemt het stokje over van Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten en vanaf oktober 2021 algemeen directeur NOC*NSF

Marga de Jager-ANWB.jpg

Naam: Marga de Jager
Functie: directeur ANWB

Vraag van Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten aan Marga de Jager: ‘Hoe kijk je aan tegen bewegwijzering voor wandelaars’?

“We weten dat onze wandelende leden bewegwijzering fijn vinden. Een ontwikkeling die we toejuichen is de aanleg van het wandelknooppuntennetwerk dat nu bijna heel Nederland beslaat. Je kunt er vrijwel alle wandelroutes mee plannen, het maakt al die losse routebordjes overbodig en het helpt wandelaars rustige en veilige wandelpaden te vinden. Binnen onze ANWB Eropuit app hopen we in de toekomst een wandelrouteplanner te kunnen bieden op basis van dit netwerk. Dan kunnen leden daarin routes maken voor zichzelf of elkaar, zoals dat nu al kan voor fietsknooppuntroutes.” 

Combineer je werken en wandelen wel eens?: (bijv. walking meeting of wandelen bellen)

“Afgelopen jaar heb ik, voor zover ik mij kan herinneren de meeste kilometers in een jaar gelopen. Omdat ik voornamelijk vanuit huis heb gewerkt, was al wandelend een telefonisch overleg een welkome afwisseling op een dag met vooral videocalls die je zittend achter een laptop uitvoert. Een podcast, luisterboek of een goed gesprek tijdens het wandelen is ook een goed alternatief.”

Wandelen (op een werkdag?) is voor mij belangrijk, omdat…

”ik ontspan, ik geniet van het buiten zijn, mentale ruimte creëer en mijn eigen accu weer oplaadt.”  

Hoeveel stappen zet je gemiddeld op een dag/hoeveel minuten wandel je gemiddeld op een dag?

“Dat wisselt enorm. Via mijn horloge heb ik daar een aardig beeld van. Ik krijg regelmatig de melding om “aan de slag” te gaan, maar gelukkig ook af en toe een complimentje dat ik “goed bezig” ben. Mijn gemiddelde van afgelopen week was 8472 stappen per dag.”

Favoriet wandelgebied:

Afgelopen jaar was dat langs de fruitgaarden en de Linge in de Betuwe, mijn woonomgeving. Als we weer naar het buitenland kunnen reizen, beveel ik zeker het schiereiland Rügen aan in Noord-Duitsland. Ook het daar gelegen Jasmund National Park is een echte aanrader.”

Als ik ‘minister voor wandelen’ was, dan zou ik het eerst … 

“met de boerenorganisaties om tafel gaan om een recht van overpad te regelen voor wandelaars, waarbij de boeren volledig ontzorgd zijn m.b.t. vergoedingen en schade.”

Ik geef dit wandel-estafettestokje graag door aan: 

“Marjan Rintel, topvrouw van de NS, met de vraag: welke wandelroute zou u morgen willen toevoegen aan het NS-wandelrouteassortiment?”

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?