Strijd voor behoud Kerkepad op Goeree-Overflakkee

Strijd voor behoud Kerkepad op Goeree-Overflakkee

7 juni 2021 - Wandelnet

De vereniging TeVoet wil dat het Klarenbeeksepad ten westen van Ouddorp, op het mooie Goeree-Overflakkee, openbaar en daarmee voor iedereen toegankelijk blijft. Wandelnet steunt de actie.

klarenbeek_foto_1.jpg

Kerkepad

Het Klarenbeeksepad is een eeuwenoud kerkepad bij Ouddorp; een door veel mensen zeer gewaardeerd wandelpad met een grote cultuur-historische waarde. De toegankelijkheid van het pad wordt bedreigd. De Vereniging TeVoet gaat daarom in beroep tegen het besluit van de gemeente Goeree-Overflakkee om het pad te onttrekken aan de openbaarheid. Zij doet dit in overleg met de stichting Natuurlijk Ouddorp die een petitie voor behoud van het pad startte. De petitie is inmiddels ruim zeshonderd keer getekend. 

Onttrekken aan openbaarheid

Aanwonenden aan het Klarenbeeksepad gaven in het verleden aan last te hebben van erg dicht langs hun huis lopende wandelaars. Volgens de vereniging TeVoet is dit probleem op te lossen door het pad ter plaatse een stukje te verleggen. De gemeente Goeree-Overflakkee, waartoe Ouddorp hoort, heeft niet op deze suggestie gereageerd. Ze meldde daarentegen aan de aanwonenden van het pad, helaas per abuis, dat het pad niet openbaar is. Daarop sloten de aanwonenden het pad af met een hek. 

 klarenbeek_foto_2

TeVoet in beroep

Nader onderzoek wees uit dat het pad wel degelijk openbaar is en dus niet zomaar met een hek afgesloten mag worden. Maar de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee wilde de aanwonenden van het pad ter wille zijn. Ze lieten het hek niet weghalen maar namen het besluit om het pad alsnog aan de openbaarheid te onttrekken en de aflsuiting daarmee legaal te maken. De Wegenwet regelt de procedure daarvoor. Belanghebbenden kunnnen in die pocedure hun bezwaar (zienswijze) inbrengen. TeVoet, Wandelnet en Natuurlijk Ouddorp hebben dat gedaan, helaas zonder effect. TeVoet gaat daarom nu in beroep bij de rechtsbank. Ze vindt dat er geen zorgvuldige belangenafweging heeft plaatsgevonden en dat het pad openbaar en dus voor iedereen toegankelijk moet blijven.  

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?