Als paddenstoelen uit de grond.....

Als paddenstoelen uit de grond.....

6 september 2021 - Lea van Someren

Op de Mookerheide ga ik op zoek naar mijn droomhutje op de hei. En vind ik daar geen passend hutje dan is het jachtslot of de Romeinse villa misschien iets om te over te dromen.

bloeiende heide.jpg

Mijn wandeling vandaag begint op het station van Mook/Molenhoek. Ik volg het 16 kilometer Rondje Mookerheide dat wordt gevormd door Streekpad Maas-Niederrhein en Streekpad Nijmegen. Een mooie lus om de Sint Jansberg. Maar de aanleiding voor mijn tocht is de bloeiende heide.

Verdediging

trap stuwwal

Voordat ik de klim kan maken naar de stuwwal waar de Mookerheide ligt, kom ik eerst langs bramenstruiken. Veel vruchten zijn al geplukt maar ik weet toch nog heel wat rijpe bramen te scoren. Na een uur moet ik mezelf dwingen om niet steeds bij elke struik stil te staan want anders ben ik vanavond om 8 uur nog niet thuis. Wel stop ik nog een paar keer om de paarse gloed van de hei te bewonderen en te luisteren naar het gezoem van de hommels en de bijen.
De stuwwal vormde eeuwenlang een natuurlijke verdedigingslinie waar soldaten de vallei goed konden overzien en bewaken. De Mookerschans en de Heumense schans dateren uit de 17e eeuw en zijn nog goed herkenbaar in het glooiende landschap.

Paddenstoelen

Het Streekpad is een zeer afwisselende route. Het ene moment loop je over glooiend heidelandschap; het volgende moment na een fikse afdaling, wandel je door het bos. En na een afdaling volgt altijd weer een (steile) klim. De stuwwal is niet bepaald een hoogvlakte, zullen we maar zeggen.
Na de onkarakteristieke regenbuien van de afgelopen dagen schieten de paddenstoelen de natte grond uit. Het wordt eens tijd dat ik me wat meer verdiep in de namen van al die verschillende soorten.

paddestoelen

Romeinen

Waar Maastricht het meest zuidelijke puntje van Limburg vormt, is Bisselt het meest noordelijke van deze langgerekte provincie. Op heel wat plekken in deze omgeving tref je tekenen aan van het verblijf van de Romeinen. De resten van de Romeinse villa aan de voet van de St Jansberg maar zo ook de leemkuil bij Bisselt, die door de Romeinen is afgegraven voor de klei om aardewerk van te bakken. Het is nu een ven dat belangrijk is voor plant en dier. Bisselt is een buurtschap met zo’n honderd vakantiewoningen waar permanente bewoning is toegestaan. Het ligt in een prachtig natuurgebied en hoewel geen heide, komt een stekje hier aardig in de buurt van mijn droom van ‘hutje op de hei’. Na het branden van een kaarsje in het Bisselts kapelletje wandel ik landgoed Mookerheide op.

Landgoed Mookerheide

Pakweg 30 jaar geleden was ik voor het eerst op dit landgoed om de droom van mijn schoonouders te laten uitkomen, die hier hun gouden bruiloft vierden. Ik mag zeggen dat ik de binnenkant van dit jachtslot in volle glorie heb mogen bewonderen. Het slot is nu eigendom van Natuurmonumenten en wordt momenteel grondig gerestaureerd. De historische tuinen zijn inmiddels klaar. Toegevoegd is een natuurbegraafplaats. En geef toe, waar kun je fraaier ter ruste worden gedragen.
Hier eindigt mijn droomreis.
Ook zin om deze wandeling te maken, download de gpx-file en de kaart op Wandelnet.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?