Ode aan het landschap, de groene longen

Ode aan het landschap, de groene longen

9 september 2021 - Lea van Someren

Mevrouw, mevrouw, mag ik een high five?
Een groepje 13-14 jarigen, met een opdracht het bos ingestuurd, willen allemaal wel high five’en. En terecht want deze route is een ware ode aan het landschap. De groene longen rondom Arnhem. Het Maarten van Rossumpad loopt bij Arnhem niet alleen door het park Sonsbeek maar ook door Nationaal Park Veluwezoom. Genoeg te genieten.

park sonsbeek.jpg

Park Sonsbeek

Het is tropisch warm en eigenlijk (voor mij) minder geschikt om een etappe van een LAW te doen. Maar ik ga op pad in de wetenschap dat ik het grootste deel door het bos loop. Een andere reden dat ik deze etappe vandaag toch wandel, is de verwachte interesse in het park in het komende weekend. Ontdek Park Sonsbeek tijdens het Open Monumentendagen zal veel belangstellenden trekken. Park Sonsbeek is dan ook een bijzonder monument. Lees er meer over>>.

Het verbouwde station heeft allure, maar waar ik Arnhem vooral voor bewonder is de trolleybus. De gemeente was z’n tijd ver vooruit! Ik hoef vandaag niet met de bus, want de route begint zowat op het station. Zodra ik onder het spoor door ben, ligt het Park Sonsbeek mooi te wezen. Grote herenhuizen, daterend van eind 19de en begin 20ste eeuw, omringen het bijna 300 jaar oude park. Samen met de parken Zijpendaal en Gulden Bodem zie je op de kaart één grote groene long boven het centrum van Arnhem. Wat ik zo bijzonder vind is te weten dat dit park ooit een druk industrieel gebied was, waarbij het water van de Jansbeek van levensbelang was voor veel ambachten. Een groepje scholieren, onder leiding van de meester, hengelen met een schepnetje in het water bij de watermolen. Op het geplastificeerde overzicht moeten ze aantekenen welke beestjes ze hebben weten te scoren. Mijn route kronkelt langs nagenoeg alle historische panden in het park. Het ijs uit de ijstijd heeft hier aardige hoogteverschillen achtergelaten, die zorgen voor fraaie doorkijkjes en uitzichten.

de steenen tafel

Geitenkamp

Kijk nog eens op de kaart en ontdek dat park Klarenbeek fungeert als hart van het geheel. Het is een park dat oorspronkelijk behoorde tot het landgoed van klooster Monnikhuizen. De route loopt aan de noordzijde van het park. Vlak na de Steenen Tafel, een omgedraaide grafzerk die afkomstig zou zijn van het vroegere klooster, ga je even zitten op een van de vele bankjes met uitzicht op de landerijen en de boerderij in de diepte. Bij de uitgehakte monnik ga je linksaf en loop je naar uitzichtpunt NAP80. Hier wordt ik even aan het twijfelen gebracht bij het zien van de bushalte Op Hoogte. Een bus zal hier niet stoppen, dus wandel ik verder naar beneden. Door de wijk Geitenkamp, schoolvoorbeeld van sociale woningbouw uit het begin van de 20ste eeuw. Door de hoogteverschillen ontstaan er bijzondere doorkijkjes.

Koningsberg

Rozendaal

Wanneer ik de wijk uitloop en onder de A12 door ben, stap ik in het groen van de gemeente Rozendaal. Een klein dorp dat de fusiegolf van de gemeentes heeft kunnen omzeilen. Op het vaste land de kleinste gemeente van Nederland. Dat vind ik nou weer een leuk weetje. En hier op de Koningsberg is ook weer een groepje middelbare scholieren bezig met een schoolopdracht. Vanaf de Koningsberg loop je feitelijk het Nationaal Park de Veluwezoom in. Maar dat is voor een volgende etappe.
Wil je ook het Maarten van Rossumpad lopen? Op Wandelnet vind je alle info.

Lees meer over