Ode aan het Landschap - Nationaal Park de Biesbosch

Ode aan het Landschap - Nationaal Park de Biesbosch

24 september 2021 - Henrie van Zoggel

Op of rond 19 november 1421, de naamdag van Sint-Elisabeth, vond de Sint-Elisabethsvloed plaats, een watersnoodramp in Zeeland en Holland. Een woeste storm brak de dijken en veroorzaakte een van de ergste overstromingen uit de vaderlandse geschiedenis. Er waren 3000 slachtoffers, dertig dorpen verdronken en de Biesbosch werd gevormd.

Noorderwaard_Polder.jpg

Elisabethsvloed 
Nu 600 jaar later wordt uitgebreid stilgestaan bij deze natuurramp. In een themajaar 600 jaar Biesbosch wordt dit moment uit de geschiedenis met allerlei activiteiten herdacht. En vandaag op 24 september wordt ook nog eens het spiksplinternieuwe streekpad Biesboschpad gepresenteerd. 

'Ik wandel door de Noordwaardpolder, een van de mooiste gedeeltes van het nieuwe Biesboschpad. De voormalige polder is een aantal jaren geleden veranderd van binnendijks naar buitendijks. Nu mag het water hier bij hoog water stromen en overal om me heen vogels en water. Met in de verte ruige wilgenbossen wandel ik nu over sluisjes, bruggen en duikers, allemaal om het water de ruimte te geven.' 

Wilgenbomen bij Biesboschmuseum

De Biesbosch 
Inmiddels is de Biesbosch na 600 jaar een internationaal vermaard zoetwatergetijdengebied met kreken en wilgenvloedbossen. In 1994 kreeg het de status van Nationaal Park: Nationaal Park De Biesbosch. Het is een prima plek voor vogels, de zeearend en visarend broeden hier sinds 2014. Maar de beroemdste inwoner van de Biesbosch is toch wel de bever. Ze waren uitgestorven in Nederland maar in 1988 zijn ze hier weer uitgezet. Inmiddels leven hier ongeveer 250 bevers en samen knagen ze erop los.  

'Langs me op de paden vele soort wilgenbomen. Hier zwoegde de griendwerkers in de drassige gebieden. Ze sneden de takken en twijgen die voor vlechtwerk werden gebruikt.'

Biesboschmuseum

Biesboschmuseum 
Het Biesboschmuseum is een van de drie bezoekerscentra van de Biesbosch en het ligt aan de rand van het Nationaal Park bij de plaats Drimmelen. Van hieruit kun je wandelend het gebied verkennen of op een beversafari bevers en beverburchten spotten. Al wandelend zie je hoe belangrijk water hier is. Voor de planten en dieren, als waterbuffer als het hoogwater is maar ook als spaarbekken voor de drinkwatervoorziening.  

'Het Biesboschmuseum wordt omgeven door water. Door de vorm is het gebouw geheel in het landschap opgenomen en hier wandel je midden in het gebied dat ooit is getroffen door de Sint Elisabethsvloed.' 

Presentatie Wandelgids Biesboschpad

Streekpad Biesboschpad 
Hans Kuijpers is initiatiefnemer van het Biesboschpad, een 170 kilometer lange rondwandeling langs cultuurhistorische pareltjes in de Biesboschregio. Het volgt de contouren tot hoever het water tijdens de Sint-Elisabethsvloed is gekomen. Over het Halve Zolenpad, de voormalige Langstraatspoorlijn die herinnert aan de schoenenindustrie. Je passeert cultuurhistorische pareltjes als het vestingstadje Geertruidenberg, wandelt door het polderlandschap naar Hoge Zwaluwe Kop van ‘t Land en door de Noordwaard. 

'Ik zie de onlangs gemarkeerde stickers van het nieuwe streekpad. Het is een mooie aanvulling op de toch al imposante serie streekpaden. Natuur, historie, cultuur, natuurontwikkeling, waterbeheersing en flora en fauna, het komt allemaal samen in dit nieuwe pad.' 

De ultieme ode
Genodigden zijn vandaag in het Biesboschmuseum bij elkaar voor de presentatie van de nieuwe gids van het Streekpad Biesboschpad. De Biesbosch is een uniek natuurgebied en staat vandaag volop in de belangstelling. Door de Sint-Elisabethvloed ontstond de Biesbosch, het themajaar 600 jaar Sint-Elisabethvloed laat zien hoe belangrijk het thema water op dit moment is. En als klap op de vuurpijl wordt de eerste gids van het nieuwe streekpad overhandigd aan Hans Kuijpers.  

'Na een korte wandeling vanuit het Biesboschmuseum overdenk ik de dag. Een nieuw streekpad, een mooiere ode kun je aan het landschap van Nationaal Park de Biesbosch niet brengen.' 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?