Rond de boswachterij Gees

Rond de boswachterij Gees

1 februari 2022 - Marleen Lekkerkerk

Na wekenlang grijs en saai weer is het vandaag eindelijk weer eens wat lichter en schijnt de zon door en langs een paar dunne wolkjes. Tijd om naar buiten te gaan. Het handige uitklapbare kaartje van het knooppuntennetwerk Midden-Drenthe mee en op pad naar de Mepper Hooilanden. Vroeger lagen hier inderdaad grazige hooilanden, maar tegenwoordig ligt hier voor Drentse begrippen een flinke waterplas.

dode bomen Gees

Zeearend

Er staan nog wat dode bomen in de plas die de verhoging van de waterstand niet hebben overleefd. Nu zijn het prima uitkijkpunten voor enkele zeearenden. En die maken het een bekende plek voor vogelaars, zeker na de uitzending van Roeg op RTV Drenthe waar deze plek aan de orde kwam. Het klinkerweggetje is zelfs al afgesloten voor auto’s omdat de bermen kapot gereden zijn.

Wilde zwanen

De zeearenden laten zich vandaag helaas niet zien. Wellicht zijn ze even naar het Zuidlaardermeer om wat te eten te halen. Wel kunnen we genieten van wilde zwanen en diverse eendensoorten op het water. Deze zwanen zijn alleen in de winter in Nederland en broeden in het hoge noorden. Het dichtstbij Nederland in Scandinavië, IJsland en Rusland. Ze zijn wat kleiner en smaller dan de alom bekende knobbelzwanen, maar het belangrijkste verschil is de geel met zwarte snavel. En het geluid: knobbelzwanen maken nauwelijks geluid, maar deze wintergasten blijven met elkaar babbelen, een prachtig melancholiek geluid.

Geeserstroom

Geeserstroom

Ik verlaat de vogelaars en loop verder richting de Geeserstroom, een oud beekdallandschap. Weliswaar werd de beek in de vorige eeuw rechtgetrokken om het water snel af te kunnen voeren, tot een grootschalige herinrichting van de oude houtwallen, bosjes, moerasjes en hooilanden is het nooit gekomen. Gelukkig maar, zo bleef het oude landschap gespaard. Een winterkoninkje scharrelt rond de voet van een oude imposante eik.

Dankzij een herstelproject mag de beek nu ook weer kronkelen. Als ik dichter bij wat stukjes open water kom, wordt het geluid van wilde zwanen hier ook steeds luider. Rond het open water stappen grote zilverreigers behoedzaam rond in de ruige vegetatie. In het moerasgebied broeden allerlei zeldzame soorten vogels. Recent zijn er zelfs ook weer otters in het gebied waargenomen.

Drenthepad

Intussen ben ik terecht gekomen op een deel van het Drenthepad met de geel-rode markeringen. Deze voeren mij verder naar een heel ander landschap van bos en een heideveld. Helaas is het heideveld, zoals op zoveel andere plaatsen, ook hier sterk vergrast, een gevolg van de dikke stifstofdeken die over Nederland ligt. In de bosranden staan regelmatig oranje stippen op de bomen, een teken dat Staatsbosbeheer deze bomen wil kappen. Met de keuze kan ik het grotendeels eens zijn. Het zijn bijna altijd lariksen of Amerikaanse eiken, bomen die hier van nature niet thuis horen. Door deze te kappen komt er meer ruimte voor de andere bomen.

Ik verlaat het Drenthepad en pak de knooppunten naar mijn eindpunt Geesbrug weer op. Zo kan een combinatie van knooppunten en een streekpad je een variatie aan landschappen opleveren.

Routeplanner

Ook wandelen rond Gees? Wandel net als Marleen en volg knooppunten 58, 59, 60, 61, 50, 51, 52, 53, 42, 43, 35 naar 40. Pak daar etappe 14 van het Drenthepad op tot het eind van het heideveld. Daar linksaf via knooppunt 51 en 37 naar Geesbrug. Je vindt alle knooppunten en de etappe van het Drenthepad in de Routeplanner van Wandelnet

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?