Vernieuwde wandelgids Drenthepad

Vernieuwde wandelgids Drenthepad

10 september 2019 - Britta Schmidt

Deze zomer verscheen bij het NIVON de vernieuwde wandelgids van het Drenthepad. "De route doorkruist de mooie Drentse natuur in al haar variaties”, zegt padcoördinator Nico Visser. Zijn favoriete deel? Het traject van de Havelterberg naar Appelscha.

Drenthepad_schaapskudde.jpg

Nationale parken

De vernieuwde wandelgids kreeg als thema 'Wandelen door Nationale Parken'. Dat is niet voor niks. Nico Visser: “Al wandelend doorkruis je drie prachtige Nationale Parken met elk een eigen gezicht: het Dwingelderveld, het Fochteloërveen en de Drentse AA. Maar de wandelaar maakt ook kennis met de Havelterberg, de Hondsrug, de Noord en Zuid Drentse esdorpen en de Drents-Groningse Wolden. Stuk voor stuk mooie natuurgebieden met hun eigen, specifieke kenmerken”.

Informatie uitgebreid

De informatie in de vernieuwde wandelgids is geactualiseerd en uitgebreid. De route is op hoofdlijnen gelijk gebleven. Nico Visser: “Een aantal trajecten is in de loop van de tijd wel wat aangepast. Dat is meestal gedaan om zo de route nog aantrekkelijker te maken, maar er zijn ook wijzigingen aangebracht om plekken te vermijden waar de route echt onbegaanbaar is in natte perioden”.

Controle trajecten

De groep van zestien vrijwilligers werkte ruim een jaar aan de nieuwe gids, daarbij geholpen door een eindredacteur, een cartograaf en een vormgever. Het eindresultaat ziet er prachtig uit. Nico: “Voor de vrijwilligers was het controleren van alle trajecten en de adressen van onder meer de overnachtingsaccommodaties de meest tijdrovende klus. Maar ook alle foto’s zijn nieuw en gemaakt door enkele van onze vrijwilligers”. 

Rondgaande route

Het Drenthepad is een rondgaande route van ruim 300 km. De beschrijving van de route begint in Beilen, in de zuidwesthoek van de provincie, maar wandelaars kunnen natuurlijk op elk ander punt starten.  Er zijn in totaal achttien etappes. Het Drenthepad vormt samen met twee andere LAW's de ruggengraat van het nieuwe knooppuntennetwerk dat in Drenthe in ontwikkeling is.

De vernieuwde wandelgids is te koop in de webshop van Wandelnet en Nivon.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?