NS-wandeling Overijsselse Buitenplaatsen

NS-wandeling Overijsselse Buitenplaatsen

3 maart 2022 - Marleen Lekkerkerk

Een wat minder bekende NS-wandeling in het noorden van het land is die van de Overijsselse Buitenplaatsen. Die zijn vooral gelegen aan het begin van de route bij Dalfsen. Verderop loop je langs een recreatieplas en dan richting de stad Zwolle. De route volgt voor een groot deel de LAW het Overijssels Havezatenpad en bij Zwolle het Hanzestedenpad.

Havezate Den Berg.JPG

De buitenplaatsen

Op korte afstand van station Dalfsen ligt al het eerste landgoed op de route, Landgoed Den Berg. Een breed onverhard pad geeft je een mooi uitzicht op het kasteel, dat vandaag mooi weerspiegeld wordt in het water van de gracht.

Havezate Den Berg

Lopen over een landgoed geeft mij de verwachting van oude dikke bomen en ik word daarin niet teleurgesteld. Overal om me heen roffelen de spechten om hun territorium af te bakenen voordat ze in die dikke bomen een nestholte gaan uithakken. Roodborstjes laten van zich horen en vinken oefenen de vinkenslag. Een paar van die dikke bomen hebben echter de zware storm van onlangs niet overleefd. Eentje is zelfs als een luciferhoutje op een paar meter hoogte afgebroken.

Precies recht achter het kasteel is een dubbele laan bomen aangelegd als zichtas vanuit het huis. Deze bomen zijn nog jong en de laan moet zijn allure nog ontwikkelen.

Het volgende landgoed is Mataram. Dit bos doet wat natuurlijker aan en de route voert niet langs het landhuis. Dit landgoed vloeit naadloos over in Landgoed De Horte. Bandensporen, zaagsneden en stapels stammen en takken verraden dat er net boswerkzaamheden zijn uitgevoerd ten behoeve van onderhoud en houtoogst.

Vlak naast de route ligt Observatiepunt Emmertochtsloot. Ga daar vooral even kijken. Je hebt er een mooi uitzicht over het landschap met natte graslanden en bos. Er staat zelfs een draaibare kijker op een standaard.

Wijthmen

Voor het dorpje Wijthmen (spreek uit als ‘Wietum’) besluit ik om niet rechtsaf te gaan over de Oude Wijthmenseweg, maar verder het Overijssels Havezatenpad te volgen. Die route lijkt me mooier en komt even later op hetzelfde punt uit als de NS-wandeling. Bovendien voert deze route langs een horecagelegenheid, voor de liefhebber.

Via het dorp en enkele verspreide huizen gaat het landschap geleidelijk over in een recreatiegebied. Nadat je onder de hoogspanningslijn doorgelopen bent, loop je langs een sloot waarnaast een natuurvriendelijke oever is aangelegd. Dat belooft wat voor de zomer als er hopelijk veel oeverplanten in bloei staan.

Na een overstapje ligt daar ineens de Wijthmenerplas, een recreatieplas waar vandaag niemand op het water is. Alleen wandelaars met honden om de plas. Ik loop een extra rondje om de plas om zo veel mogelijk van het water te genieten.

3. Wijthmenerplas

Achter het huis Boschwijk liggen een paar omgewaaide bomen op het pad, zwaar van de klimop, maar deze zijn gemakkelijk te passeren.

Zwolle

Dan komt de stad Zwolle in zicht. De markering van het Hanzestedenpad wordt hier mijn leidraad. In het park is dat even opletten. De markering is ineens van het paaltje verdwenen, maar zit op een boom. Die had ik even gemist….

Verder is het een kwestie van het volgen van de gracht langs het oude centrum van Zwolle. Toch weer een beetje water aan het eind van deze route, met zicht op de oude Sassenpoort.

4. stadsgracht Zwolle

Wil je ook deze wandeling lopen, ga dan naar de NS-wandelingen op Wandelnet.nl.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?