Top 5 beste NS-wandelingen 2021

Top 5 beste NS-wandelingen 2021

18 februari 2022 - Wandelnet

De Utrechtse Heuvelrug staat met stip bovenaan in de Top 5 populairste NS-wandelingen 2021. Opvallende nieuwkomer is de NS-wandeling Duinen van Zoutelande op het mooie Walcheren. 

NS-wandeling zoutelanden.jpg

NS-wandelingen blijven populair 

De NS-wandelingen waren ook het afgelopen jaar weer erg populair. Tussen alle reisbeperkingen en de lockdowns door, gingen veel wandelaars graag vanaf een station op pad voor een mooie wandeling. Routes centraal in Nederland waren weer zeer geliefd maar wandelaars wisten ook de wat verder weg gelegen NS-wandelingen goed te vinden. 

De Top 5 populairste NS-wandelingen van 2021 is:

NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug

Foto: Ven Heidestein

NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug nummer 1 

Dat de NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug weer op nummer één van de Top 5 staat, verbaast Sietske de Vet, coördinator NS-wandelingen bij Wandelnet, niet. "Het is een van onze oudste NS-wandelingen, goed bereikbaar en centraal gelegen in het land en nog steeds erg mooi.  De route gaat van station Driebergen-Zeist naar station Maarn en onderweg passeer je bos, zand en heide en een aantal prachtige landgoederen. Halverwege kun je leuk pauzeren in Austerlitz."  

Blauwe Kamer en Duinen van Zoutelande

De routes Blauwe Kamer en Duinen van Zoutelande, op plaats twee en drie, zijn relatief nieuwe NS-wandelingen. De laatstgenoemde was de enige nieuwe NS-wandeling die in 2021 werd gepresenteerd. Duinen van Zoutelande verscheen in de zomer en was direct erg populair. Sietske de Vet: "Het is ook echt een zomerroute. Lekker struinen over het strand, klimmen naar de top van een steil duin en uitkijken over de Westerschelde naar de voorbijvarende vrachtschepen. Voor veel mensen wat verder van huis, maar dat hinderde duidelijk niet. Veel wandelaars maakten er een weekendje Zeeland van."

Wandeltip NS-wandeling 

In totaal zijn er 45 NS-wandelingen, verspreid over het hele land. De wandelingen zijn kant-en-klaar. Kaart, beschrijving en gps-track zijn gratis te downloaden inclusief informatie over leuke horeca en bezienswaardigheden onderweg. Je kunt de wandelingen ook volgen op de app van Wandelnet. Sietske: "Een populaire NS-wandeling als de Utrechtse Heuvelrug kan op sommige dagen best druk zijn. Laat je dus eens verrassen en kies een minder bekende route. Mijn tip? De Helderse Duinen. Een NS-wandeling door de Noord-Hollandse duinen, over een grasdijk langs de zee, eindigend in het maritieme centrum van Den Helder, dat prachtig is gerenoveerd. Een mooie, afwisselende route."

NS-wandelingen worden OV-stappers  

NS-wandelingen die vervallen omdat ze plaats maken voor nieuw aanbod verdwijnen niet helemaal. Ze blijven bij Wandelnet voortbestaan als OV-stapper. Je kunt ze nog goed lopen als je de routebeschrijving, het kaartje en eventueel de gps-track meeneemt, maar ze worden minder intensief onderhouden en gemarkeerd. De Limburgse OV-stapper Heuvelland, een stevige wandeling van Valkenburg naar Gulpen was in 2021 de populairste OV-stapper, op de voet gevolgd door de OV-stappers Marienwaard-Linge en Zandenbos.

Op zoek naar een mooie NS-wandeling? Je vindt alle routes bij Wandelnet op NS-wandelingen.  

 

  

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?