Utrecht te voet- Lente in de lucht

Utrecht te voet- Lente in de lucht

21 maart 2022 - Lea van Someren

Het is lente en goed weer voor een polderwandeling. Daarvoor kies ik de route Utrecht te Voet naar Hollandsche Rading (16,8 km). En omdat ik wel een kleurtje in mijn gezicht wil, wandel ik van noord naar zuid, ofwel van Hollandsche Rading terug naar Utrecht.

zoddenpad rading2.jpg

Bert Bospad

Station Hollandsche Rading is een druk station voor wandelaars. Vooral de bossen van Lage Vuursche en de heide van Hilversum zijn, zeker op zondag, erg druk. Vandaag voor mij geen bos of heide, maar de zodden ten noorden van Utrecht. Als leek noem ik het een polder, maar het zijn bijzondere laagveenmoerassen. Tijdens de wandeling van het pad zie je alle stadia van de verlanding van het open water in de petgaten: van drijftillen en trilvenen tot moerasbos. Na verloop van tijd groeien die petgaten dicht. Samenkomende waterplanten groeien vast aan oeverplanten. Zo ontstaat het trilveen van de ‘drijvende weilanden’. Maar met het project2000 worden nu de trekgaten weer opengemaakt, omdat men de verschillende stadia van verlanding wil behouden. Er is zichtbaar meer water dan tijdens mijn vorige wandeling, zo’n drie jaar geleden.

De mus, mees en merel kende ik als stadsmens natuurlijk wel, maar manlief leerde mij meer vogels te herkennen. Inmiddels herken ik er al behoorlijk wat. Vandaag zie ik de kievit, de fuut, de aalscholver, de kuifeend en natuurlijk veel zwanen. Wanneer het pad eindigt bij het dorp Westbroek kan ik het geklepper van ooievaars niet missen. Westbroek lijkt in de loop der jaren een broednest voor ooievaars te zijn geworden. Ze vliegen af en aan en ik ben zelfs even voyeur bij een parend koppel.

gagelbos geknotte wilgen

Gagelbos

Na de weidse uitzichten op het moeras, waar ik aan de horizon de contouren van het provinciehuis en de trotse Dom herken, is het verschil met het Gagelbos groot. Geen uitzichten meer, zelfs de flats van Overvecht zijn niet zichtbaar. Maar wel meer rechte trekgaten. Het Noorderpark is een relatief nieuw recreatiegebied waar een heel nieuw bos groeit. Fort de Gagel wordt gerestaureerd en zal binnenkort gastvrij de deuren openen voor een kopje koffie.

Verder loop ik naar fort Aan de Klop dat deze verbouwingsfase enige tijd geleden al heeft doorlopen en een leuk rustpunt biedt voordat ik via het laatste deel langs de Vecht Utrecht weer binnen loop. Aan het eind ben ik nog getuige van een 6-tal vechtende meerkoetjes. De kop naar achter en met de borst hoog boven het water botsen ze kwetterend tegen elkaar op. Ik loop pas door als de rust is weergekeerd.

Ook zin in deze route of een van de andere wandelingen van Utrecht te Voet? Bekijk de routes

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?