Weekendwandeltip: historie, natuur en cultuur op Floris V-pad

Weekendwandeltip: historie, natuur en cultuur op Floris V-pad

1 april 2022 - Wandelnet

Hollandse landschappen en een opfriscursus vaderlandse geschiedenis. Dat biedt het populaire Floris V-pad. Deze Lange-Afstand-Wandeling van 245 kilometer loopt van Amsterdam naar Bergen op Zoom. In een weekend gaat dit je vermoedelijk niet lukken en daarom hebben we een mooie etappe voor je uitgekozen.

p37 krt 10 Lambertszkade SdV (2).jpg

Eigenlijk kun je niet aan deze wandeling beginnen voordat je een beetje meer achtergrondinformatie hebt over het Floris V-pad. Het pad is vernoemd naar Floris V, die leefde van 1254 tot 1296 en graaf van Holland en Zeeland was. Wandelen over het Floris V-pad is een tocht door de geschiedenis. Onderweg kruis je de wegen die de vermaarde graaf ooit ging. Het Floris V-pad is het eerste deel van de internationale route dat van Amsterdam naar Parijs loopt. Vanaf Bergen op Zoom kun je verder wandelen over de GR12 naar Parijs. 

Etappe 3: van Kortenhoef naar Nieuwer ter Aa

Het Floris V-pad bestaat uit 13 dagwandelingen, variërend in afstand van 12 tot 23,5 kilometer. Een mooi deel is etappe 3 van Kortenhoef naar Nieuwer ter Aa. Je kunt onderweg de wit-rode markering volgen, maar vergeet niet te stoppen in Nieuwer ter Aa anders wandel je door richting Bergen op Zoom.

Afstand: 18,8 kilometer
Startpunt: De Kwakel 32, 1241 LD Kortenhoef (dichtstbijzijnde bushalte: Kortenhoef, Veenstaete)
Eindpunt: Julianalaan 1, 3626 AM Nieuwer Ter Aa (dichtstbijzijnde bushalte: Nieuwer ter Aa, Dorpsstraat of doorlopen naar station Breukelen)

Bekijk route

Je ontdekt het gebied van de Kortenhoefse Plassen op een oud kerkenpad door weilanden en moerasbos, het jaagpad over de Lambertszkade door de Loosdrechtse Plassen, de slingerende Vecht waar Floris V korte tijd gevangen zat in slot Kronenburg en het ‘Stichts Paradijs’, met de fraaie buitenplaatsen.

Op het einde pak je de veerpont om het Amsterdam-Rijnkanaal over te steken. De pont vaart het hele jaar tussen 6:10 en 22:50 uur. Ga je op zondagen wandelen? Dan vaart de pont tussen 9:30 en 18:10 uur.

1645000099658

Over de veerpont

Rijkswaterstaat overweegt om het fiets- en voetveer over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Breukelen op te heffen. Het pontje is onmisbaar voor bewoners en recreatieve fietsers en wandelaars en dus een belangrijke schakel voor Lange Afstand Wandelpad Floris V. Wij willen dat de pont blijft of dat er een goed alternatief komt. Daarom zijn we samen met Actiecomité Laat ons niet zwemmen, Fietsersbond, Fietsplatform, Te Voet en Vrienden van de Voetveren een petitie gestart.

Teken de petitie

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?