Tulpen langs het Pionierspad

Tulpen langs het Pionierspad

20 april 2022 - Lea van Someren

Veel wandelaars hebben Flevoland nog niet ontdekt. Dat Flevoland de moeite waard is voor een (wandel)bezoek kom je pas echt te weten als je praat met Anneke Luijendijk, padcoördinator van het Pionierspad. De komende tijd kun je daar genieten van de prachtige kleuren van de bloeiende tulpen. 

tulpenvelden2.jpg

In Flevoland kun je het Pionierspad wandelen. Het Pionierspad is 200 km lang en loopt van Steenwijk naar Muiden. Je wandelt dwars door de jongste provincie van Nederland over de voormalige bodem van de Zuiderzee. De polders zijn omlijst met grote wateren en groene gebieden met ruimte voor recreatie. De lucht en de bodem zijn schoon. En in de ondergrond vinden we bijzondere schatten terug van de periode vóór de inpoldering. Denk aan de scheepswrakken, restanten van de Swifterbantcultuur en andere bewoningsresten uit de prehistorie. Flevoland is als elk ander deel van Nederland, prachtig om te wandelen. Deze voormalige zeebodem is in 50 jaar een zeer afwisselend (wandel)gebied geworden waar je je regelmatig alleen op de wereld kan wanen.

Pionierspad etappe 05

Tulpen

Op dit moment is het vooral ook genieten van de prachtige kleuren van de tulpen die in bloei staan. Afgelopen week is de tulpenroute geopend, en als je nu het Pionierspad loopt kom je een pracht aan kleuren tegen. Vanaf de Noordoostpolder tot aan Zeewolde is de Flevopolder gekleurd. Vooral ten noorden van Lelystad, loopt de tulpenroute voor een groot deel langs het Pionierspad. Tegen een staalblauwe hemel, zie je de windmolens draaien, in combinatie met de gekleurde tulpenvelden is dit een prachtig gezicht. 

In etappe 5 van Ketelmeer naar Klokbekerweg (20,1 km) kom je langs de Kalverschuur. Anneke komt er aan de praat met de enthousiaste boerin Christine. Zij heeft haar erf omgetoverd, met hulp van een flinke club vrijwilligers, tot een vrolijk informatiecentrum over de tulpenroute en het Rivierduingebied. Koffie, thee en frisdranken zijn er te krijgen, en het is er aangenaam pauzeren. Maar het zijn niet alleen de tulpen die de route kleuren, ook het koolzaad bloeit prachtig. En daarbij is het ook genieten van de vogelgeluiden: de nachtegaal zingt zijn prachtige lied en ook de koekoek laat zich horen! En met een beetje geluk zie je een zeearend overvliegen. Kortom het is genieten langs het Pionierspad.

tulpenvelden

Werken aan de toekomst

“In Flevoland wordt hard gewerkt aan de (duurzame) toekomst. Overal worden de relatief kleine windmolens van het eerste uur vervangen. Deze oude windmolens stonden her en der verspreid op het land bij een boer achter op het erf. Nu bouwt Flevoland de nieuwste molens, hoger als voorheen maar ook goed gepland en beter gesitueerd.
Flevoland gaat voor de wind. Flevoland is een provincie waar windmolens onderdeel zijn van het landschap. Zo weinig mogelijk molens die zoveel mogelijk energie opwekken. Geplaatst in lijnen die het open karakter van het landschap versterken”. Anneke sluit af met: “Ik ben trost op Flevoland en wil dat de schoonheid van deze provincie bij een groter publiek bekend raakt”. Hier spreekt een ware Flevolander!

Voor nu: op naar de tulpen, maar kom daarna terug en loop de rest van dit prachtige Pionierspad.

Gratis overzichtskaart Pionierspad

Ben je van plan om (een stuk van) het Pionierspad te wandelen? Wij sturen tot 1 juni 2022 gratis een overzichtskaart naar je op. Stuur hiervoor je adresgegevens naar info@wandelnet.nl

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?