Pionierspad (LAW 1-2) | Wandelen over de bodem van de voormalige Zuiderzee

Pionierspad

Ontdekkingstocht te voet dwars door verrassend Flevoland (LAW 1-2).

Wandel over het Pionierspad

Het Pionierspad is in alles een ontdekkingstocht. Na een aanloop door de waterrijke Wieden in Overijssel gaat de tocht verder over de bodem van de voormalige Zuiderzee: Flevoland. Dit nieuwe land trekt sinds 80 jaar ondernemende boeren en burgers aan, die al pionierend het landschap hebben gemaakt tot wat het nu is. Loop door natuurgebieden als de Oostvaardersplassen en maak kennis met de bollenvelden. Deze 208 kilometer lange wandelroute voert je door landschappen met vennetjes en langs bochtige kreken. Je wandelt langs pareltjes als het voormalige eiland Schokland, het Waterloopbos of de imposante kunst in het landschap: LandArt.

Bekijk Lange-Afstand-Wandelpad

Dagwandelingen

Het Pionierspad bestaat uit 11 aansluitende dagetappes met een lengte van 10 tot 20 km. Daarnaast hebben we nog eens een zestal extra dagwandelingen toegevoegd aan de hoofdroute, waardoor je nog meer kunt genieten van het bijzondere landschap van Flevoland. Deze wandelroute is beide kanten op gemarkeerd met wit-rode markeringen.

Kies een dagwandeling

Verhalen en verrassingen

Wandel langs boerderijen en weilanden met grazende koeien, door robuuste bosgebieden, afgewisseld met vergezichten, kanalen en windmolens. En sta onderweg stil bij de verhalen over dit unieke gebied. In het veld staan namelijk paaltjes met daarop QR-codes die verwijzen naar video's en podcasts. We nemen je mee naar onder andere het erfgoed van het Waterloopbos, de roerige geschiedenis van Schokland, langs scheepswrakken en door de Oostvaardersplassen. Dus neem je mobiel mee en ga op pad!

Bestel de wandelgids!

Ontdek Flevoland met het Pionierspad! Wandel op de bodem van de voormalige Zuiderzee en beleef dit gebied nu nog beter met de nieuwe toevoegingen: boeiende podcasts, inspirerende video’s en 6 dagwandelingen. Wandel in de jongste provincie van Nederland!

Bekijk in webwinkel

Populaire dagwandelingen

Ontdek het bijzondere Voorsterbos in combinatie met het Waterloopbos. Beleef de geschiedenis van het voormalige eiland Schokland. Geniet van de bijna parkachtige natuur van het Knarbos, of van de grote variatie in het Hulkesteinse bos door een bodem van zand, klei en veen. Laat je verrassen door het Cirkel- en Kathedralenbos bij Almere waar cirkels de typische rechte lijnen van het jonge polderbos onderbreken in combinatie met hedendaagse kunst. Of zoek de uitdaging in een tweedaagse wandeltocht rondom Lelystad.

DSC_8524.jpg

Knarbos

Afstand & plaats
15.0 KM Knarweg
Extra info
Het Knarbos is een echt wandelparadijs. Het Knarbos is rijk aan paddenstoelen en zangvogels en je vindt er twee beverburchten. Je loopt hier de kans om de wielewaal te horen en de zeearend te zien. In het midden van het Knarbos ligt een door paarden begraasde natuurlijke weide.
DSC_4973.jpg

Tweedaagse Lelystad

Afstand & plaats
42.0 KM Lelystad
Extra info
Laat je verrassen door de rijke natuur rondom Lelystad. De eerste dag brengt je door het Gelders Hout en het prachtige Natuurpark Lelystad. En op de 2e dag wandel je onder andere langs de Lage Vaart door het Hollandse Hout en langs de Oostvaardersplassen met haar schitterende vergezichten.
Pionierspad_etappe_01.jpg

01 | Steenwijk - Zuideinde

Lengte: 15.3 KM

Bekijk etappe Bekijk etappe
Pionierspad etappe 02

02 | Zuideinde - Vollenhove

Lengte: 15.3 KM

Bekijk etappe Bekijk etappe
Pionierspad etappe 03

03 | Vollenhove - Enservaart

Lengte: 13.0 KM

Bekijk etappe Bekijk etappe
Pionierspad_etappe_04.jpg

04 | Enservaart - Ketelmeer

Lengte: 19.8 KM

Bekijk etappe Bekijk etappe
pionierspad-etappe-05

05 | Ketelmeer - Klokbekerweg

Lengte: 20.1 KM

Bekijk etappe Bekijk etappe
pionierspad-etappe-06

06 | Klokbekerweg - Hollandse Hout

Lengte: 21.6 KM

Bekijk etappe Bekijk etappe

Kunst op het Pionierspad

Langs het Pionierspad kom je maar liefst vier LandArt kunstwerken tegen. In het Waterloopbos, op de dijk bij Lelystad, bij Zeewolde en tijdens onze dagwandeling door het Cirkel- en Kathedralenbos bij Almere. Je kunt onze video bekijken over de LandArt-objecten of bekijk de website: www.landartflevoland.nl

pionierspad-etappe-07

07 | Hollandse Hout - Knarbos

Lengte: 21.9 KM

Bekijk etappe Bekijk etappe
Pionierspad_etappe_08.jpg

08 | Knarbos - Zeewolde

Lengte: 18.1 KM

Bekijk etappe Bekijk etappe
Pionierspad_etappe_09.jpg

09 | Zeewolde - De Eemhof

Lengte: 20.2 KM

Bekijk etappe Bekijk etappe
pionierspad-etappe-10

10 | De Eemhof - De Kemphaan

Lengte: 20.5 KM

Bekijk etappe Bekijk etappe
pionierspad-etappe-11

11 | De Kemphaan - Muiden

Lengte: 22.5 KM

Bekijk etappe Bekijk etappe

Meerdaagse wandeltochten

Wandel meerdere dagen over het Pionierspad en blijf onderweg overnachten. Langs deze wandelroute vind je meerdere mogelijkheden om te overnachten, kies bijvoorbeeld voor één van de logies van ‘Vrienden op de Fiets’, bed & breakfasts of luxure hotels.

Vrienden op de Fiets

Routewijzigingen

Op onze website staan de meest actuele routelijnen. Die kunnen afwijken van de routelijn in de wandelgids omdat in de loop van de tijd door diverse omstandigheden routewijzigingen optreden. De routewijzigingen ten opzichte van de wandelgids van het Pionierspad vind je hier. Zelf een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl.

Bekijk routewijzigingen

Over Flevoland

Ongelooflijk dat hier 100 jaar geleden alleen maar zee was, de Zuiderzee. Met hier en daar een eilandje, zoals Schokland en Urk. Droog land tussen al dat nat. Je moet maar durven, een hele provincie opbouwen uit het niets, toch is Flevoland zo ontstaan. Man made land, meters onder zeeniveau, Flevoland is nooit af.

Over Flevoland

Banner Pionierspad (2)

Wandelinspiratie en nieuws over het Pionierspad:

 1. Myrte_en_Eva_in_Beesd.jpg

  25 maart 2024 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen in de lente

 2. VPRO_Dwars-door-de-Lage-Landen_still-6-c-De-chinezen (1).jpg

  22 februari 2024 om 16:00 Wandelnet

  Opnieuw doorkruist Arnout Hauben Nederland en België

 3. 20b © Luuk Gijselhart.JPG

  5 december 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Vijf mooiste plekken op het Pionierspad

 4. Schokland.jpg

  30 november 2023 om 13:46 Wandelnet

  Beleef Flevoland met het Pionierspad

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?