Vijf wandelroutes om Flevoland te ontdekken

Vijf wandelroutes om Flevoland te ontdekken

24 mei 2022 - Wandelnet

Wandel jij weleens in Flevoland? Veel mensen weten niet hoe prachtig je in Flevoland kunt wandelen. Na het lezen van dit artikel heb je genoeg inspiratie om aan de wandel te gaan in de jongste provincie van Nederland.  

9,1 Schokland © Luuk Gijselhart.JPG

Foto: Schokland, eiland in de verdwenen Zuiderzee © Luuk Gijselhart

1. Ruïnewandeling Schokland

Startpunt: Bezoekerscentrum De Gesteentetuin in Schokland
Afstand: 7,6 kilometer (Rondwandeling)
Markering: blauwe route

Heb je weleens gehoord van Schokland? Dit is een eiland in de verdwenen Zuiderzee. Pas sinds de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 maakt het onderdeel uit van het vasteland van provincie Flevoland. Je kunt nog altijd goed aan de gebouwde monumenten, historische kerk en lichtwachterswoning zien dat het vroeger een eiland was. Schokland is zeker een bezoek waard, het is niet voor niets sinds 1995 UNESCO werelderfgoed.

Het wandelpad leidt over het zuidelijke gedeelte van het voormalige eiland. Je loopt via het Schokkerbos langs interessante sporen uit de geschiedenis, onder meer langs de kerkruïne. Ook gaat de route over graspaden en enkele bospaden met veel oneffenheden.

Bekijk wandeling

Voor een langere wandeling kun je deze route combineren met de oranje route (5,5 kilometer). Daarmee wandel je langs weilanden naar het misthoorngebouw en de lichtwachterswoning aan de voormalige haven aan de noordkant van het voormalige eiland.

2. Rondwandeling in het Kuinderbos  

Startpunt: Restaurant De Wipkip in Luttelgeest
Afstand: 13,9 kilometer
Markering: niet gemarkeerd

Wandel door het Kuinderbos, het oudste bos in Flevoland. Dit is ook een van de grootste bossen in deze provincie. Minder dan een mensenleven terug kolkte hier nog de Zuiderzee, nu is het in alle jaargetijden een heerlijk wandelbos. Compleet met libellenreservaat en zeeroversnest.

Bekijk wandeling

3. Wandelroute halve marathon Almeerderhout

Startpunt: Kemphaanlaan 4 in Almere
Afstand: 21,1 kilometer (Rondwandeling)
Markering: gele route

Heb je zin in een echt stevige wandeling langs alle hoogtepunten van het Almeerderhout? Wandel dan deze halve marathon! De route leidt je onder andere langs Buitencentrum Almeerderhout, het Vierbruggenpad langs de Hoge Vaart en het Cirkelbos, met de zeven boskunstwerken van het Museumbos. Wie durft springt over de kabbelende Gooimeerbeek om het Cirkelbos te verlaten, een klein stukje de weg volgen is het alternatief.

2,a Almeerderhout © Luuk Gijselhart
Foto: Almeerderhout © Luuk Gijselhart

Bekijk wandeling


4. Rondwandeling Roggebotzand

Startpunt: Parkeerplaats bij pannenkoekenrestaurant “Het Grote Kabouterbos” in Dronten
Afstand: 15,8 kilometer
Markering: niet gemarkeerd


Voor zeelieden en vissers was het Roggebotzand de naam van een verraderlijke zandbank aan de monding van de IJssel in de Zuiderzee, waar in de loop der eeuwen diverse schepen aan hun eind kwamen. Nu groeit er een bos met sparren, dennen en populieren. Het is het oudste bos in Oostelijk Flevoland. In het gebied vind je een unieke collectie Nederlandse bomen en struiken, de thuisbasis voor meerkoeten, eenden en ijsvogels tot vossen, boommarters en bunzings.

Bekijk wandeling 


5. Pionierspad

Startpunt: Station Steenwijk
Afstand: 200 kilometer (11 etappes)
Markering: Wit-rood

Dé Lange-Afstand-Wandeling (LAW) van Flevoland! Je wandelt dwars door Flevoland over de voormalige bodem van de Zuiderzee, die nog maar een halve eeuw droog ligt. Een tocht door bossen en moerassen, afgewisseld door vergezichten over oneindig laagland. De route loopt over veel onverharde paadjes langs akkers, sloten en grasdijken. Je kunt de elf etappes van het Pionierspad los van elkaar lopen of ervoor kiezen de etappes te combineren en er meerdere dagen op uit trekken.

Tip: kies voor etappe 6 van Klokbekerweg naar Hollandse Hout (21 kilometer). Dan kun je een kolonie lepelaars spotten. Neem wel je verrekijker mee. Wellicht zie je ook de zeearend of de slechtvalk.

Lepelaars in de boom © Dirk Wijnen
Foto: Lepelaars in de boom langs het Pionierspad © Dirk Wijnen

Bekijk uitgelichte etappe Bekijk Pionierspad

Meer wandelingen in Flevoland?

Ben je op zoek naar meer wandelroutes in Flevoland? Zoek hier een wandelroute in Flevoland. 

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?