Wandelen in het Zuid-Limburgse landschap langs mergel en groeves

Wandelen in het Zuid-Limburgse landschap langs mergel en groeves

2 juni 2022 - Wandelnet

De bodem van Zuid-Limburg neemt bezoekers als enige plek in Nederland mee tot zo’n 300 miljoen jaar terug in de tijd en waar zo’n 70 miljoen jaar geleden een subtropische zee lag. Door erosie zijn hier oeroude bodemlagen aan de oppervlakte gekomen die nergens anders te zien zijn. Wil je meer weten over het bijzondere verhaal van het krijtlandschap? Visit Zuid-Limburg, Maastricht Marketing en coöperatie Land van Kalk hebben een aantal steengoede wandelroutes ontwikkeld dwars door het krijtlandschap. 

11 IMG_9470 (2).JPG

Foto: Wandelaars op het Krijtlandpad © Luuk Gijselhart

Beroemd zijn de mergelwanden die bestaan uit typische kalksteen, de mergelgroeves, de vuursteenmijnen en de löss, de leemachtige toplaag uit de ijstijden die de Heuvellandse bodem zo vruchtbaar maakt. Zuid-Limburg is wereldwijd uniek door de manier waarop inwoners de mergel, krijt en kalk de afgelopen 4000 jaar hebben gebruikt. Zuid-Limburg heeft veel te danken aan het krijt, want door de eeuwen heen werden de steensoorten die voortkomen uit de Krijtzee bijvoorbeeld gebruikt om mee te bouwen. Maar het zorgt ook voor een bijzondere voedingsbodem die zich goed leent voor wijnbouw en het maakt dat er veel bijzondere plantensoorten te vinden zijn. Ook zorgt het krijt al decennia lang voor werkgelegenheid in Zuid-Limburg in de vele dagbouwgroeves waar mergel, cement en kalksteen (kunrader) gewonnen werden en worden, en in het toerisme door de belangstelling voor boven- en ondergrondse krijtlocaties. Oneindig veelzijdig dus, dat krijt en van toen en nu.

Steengoede routes 

De samenwerkende partijen en hun partners ontwikkelden een vijftal nieuwe producten voor de campagne. Het gaat om een krijtwandeling in Valkenburg aan de Geul, een krijtwandeling op en rond de St. Pietersberg in Maastricht, een wijn- en kidssafari in het Land van Kalk en de fietsroute ‘fietsen over de zeebodem’. Onderweg leren bezoekers over de bodemsoorten onder de heuvels, ontdekken ze indrukwekkende boven- en ondergrondse (audio)verhalen, bezienswaardigheden en streekproducten.

Ontdek het Krijtlandschap

Wij zijn erg te spreken over de Krijtwandeling Valkenburg aan de Geul. Deze bestaat uit drie verschillende wandelroutes met elk hun eigen geheimen die jij kunt ontrafelen: 

Lus 1: In het spoor van de blokbrekers - 15 km
Lus 2: Door het hart van het mergelstadje - 10 km
Lus 3: Goudgele kerken en kastelen - 13 km

Verrijk je route en ga de diepte in via de brochure Krijtwandeling Valkenburg aan de Geul. Via de informatieve brochure leer je alles over dit interessante thema.

Krijtlandpad

In Limburg vind je ook ons Krijtlandpad. Een aanrader voor iedereen die in Nederland in de heuvels wil lopen. Het Krijtlandpad brengt je onder andere naar het hoogste punt van Nederland: de ruim 320 meter hoge Vaalserberg. Het is een uitdagende route met holle wegen, natte beekdalen, pittoreske dorpjes en unieke hellingbossen. Dit Streekpad is 99 kilometer en op te delen in 6 dagwandeltochten. 

Meer over Krijtlandpad Bestel wandelgids 

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?