Wandelvakantie - hoe pak je dat aan

Wandelvakantie - hoe pak je dat aan

14 juli 2022 - Lea van Someren

Afgezien van een lang weekend, heb je nooit eerder een meerdaagse wandeltocht gemaakt. Meer dan een flinke dagrugzak had je er niet voor nodig. Dit jaar wil je wel een extra uitdaging. Er heeft zich een plan in je hoofd vastgezet om een Lange-Afstand-Wandelpad te lopen. Maar hoe pak je dat aan, waar begin je?

rugzak wandelaar.jpg

Foto: iPad tekening Lea van Someren

Keuzes maken

Het voorbereiden van een wandelvakantie is allereerst het maken van keuzes. Maak het jezelf de eerste keer niet te moeilijk en kies voor eigen land. Vervolgens moet je bedenken of je het je kan veroorloven om in hotels te overnachten of dat je het leuker vindt om te kamperen. Het verschil is behoorlijk 'gewichtig', zullen we maar zeggen! Voor tent, slaapzak, matje, kookgerei moet je toch al gauw 4-5 kg extra meesjouwen. Een vuistregel luidt: je rugzak mag niet meer wegen dan 20% van je lichaamsgewicht. Overnachtingen bij Vrienden op de Fiets kan, ook financieel gezien, een aardige tussenoplossing zijn.

De overnachtingen

Oké. Je voorkeur gaat toch uit naar kamperen. Wakker worden met de geur van gras met je eigen ochtend-rituelen in plaats van de gedwongen ontbijt-tijden. En afwisselen kan natuurlijk altijd, want in steden is het niet altijd eenvoudig een kampeerplaats te vinden. Je gaat de randen van ons land verkennen en kiest voor Nederlands Kustpad deel 3. Op deze manier kan het een meerjarenplan worden naar Portugal. Je bent ten slotte jong en je wilt wat. 

Om te beginnen heb je de wandelgids nodig. Daarin vind je niet alleen de routebeschrijving en routekaarten, maar een gids geeft nagenoeg altijd ook suggesties voor overnachtingen. Word je lid van Vrienden op de Fiets, dan kun je voor een zeer vriendelijke prijs overnachten bij mensen thuis en voor betaalbare rustige campings kun je terecht bij natuurkampeerterreinen in het Groene Boekje van Stichting De Groene Koepel.

Met de wandelgids als vertrekpunt bepaal je hoeveel kilometer je minimaal en maximaal per dag kan/wil lopen. Afhankelijk van hoe lang de reis naar je vertrekpunt duurt, kan je ook op de eerste dag toch al wel wat kilometers lopen. Zo wen je alvast aan de rugzak. 

Overnacht max. 5 km van de route

Zoek daarbij een eerste overnachting in een cirkel van maximaal 5 km van de route. Kampeerplekken (maar ook andere overnachtingsmogelijkheden) liggen niet altijd direct aan de route. Reserveer deze overnachting, want het zou heel jammer zijn wanneer na een lange vermoeiende dag blijkt dat er geen plek is in de ‘herberg’.

Vervolgens plan je op dezelfde wijze de volgende dag: bepaal het aantal kilometers voor die dag en zoek een overnachting in een straal van 5 km en reserveer weer. Wissel een paar dagen met maximaal aantal km altijd af met rustdag of een dagje met wat minder kilometers. Belangrijk aspect is ook de voedselvoorziening. Sla ingrediënten voor het eten zo laat mogelijk in, anders sleep je de hele tijd extra gewicht mee. 

Paklijst meerdaagse wandeling

bagageFoto: iPad tekening Lea van Someren

Allereerst: je neemt al snel teveel mee!! Houd het licht. Verpak kleding en slaapspullen in afzonderlijke (plastic) zakken. Een rugzak is namelijk zelden 100% waterdicht. Zelf heb ik altijd een extra grote vuilniszak bij me zodat ik altijd en overal een droge zitplek kan creëren. Zo zul je ook zelf handigheidjes gaan ontdekken. Uiteraard hangt je paklijst af van de soort wandelvakantie. 

Bekijk uitgebreide paklijst 

Heb je al een fijne rugzak? Pak ‘m dan ruimschoots vooraf in en ga ermee op de weegschaal staan. Zorg dat de rugzak onder 20% van je lichaamsgewicht blijft. Op internet vind je tal van handige tips om de rugzak goed en zorgvuldig te pakken. De verdeling van het gewicht is erg belangrijk om probleemloos te kunnen wandelen met een grote rugzak. Heb je nog geen rugzak, ga dan naar een speciaalzaak en laat je goed adviseren. 

Georganiseerde wandelvakanties

Durf je het niet meteen aan om met volle bepakking te lopen? Of ben je minder sterk in het organiseren? Dan zijn er natuurlijk altijd alternatieven. Er zijn georganiseerde individuele, maar ook groepsreizen. Je kan kiezen uit kampeer-wandelreizen of wandelvakanties met hotelovernachtingen. Met en zonder bagagevervoer. Probeer het uit, zodat je achteraf kan zeggen: dat had ik best zelf kunnen regelen! Bij de volgende trip weet je dan waarop je moet letten en stippel je jouw route helemaal zelf uit.

pleaseclose gate

Foto: iPad tekening Lea van Someren

Tot slot

Je hebt alles voorbereid. Paklijst gecontroleerd, overnachtingen geregeld. Maak dan tot slot een overzicht met overnachtingsadressen met telefoonnummers voor jezelf en de thuisblijvers. Ook zij willen weten waar je bent. Teken de overnachtingen zo nauwkeurig mogelijk in in de wandelgids. Ben je digitaal erg handig, dan kan je ervoor kiezen om de gpx-files te downloaden en begin-en eindpunt daaraan toe te voegen.

Fijne wandelvakantie.

Lees meer over