Nederlandse Kustpad (LAW 5-3) | Wandel langs oude zeedijken

Nederlands Kustpad Deel 3

Wandel van Zurich naar Nieuweschans langs de oude zeedijken (LAW 5-3).

Wandel over het Nederlands Kustpad

Het Nederlands Kustpad Deel 3 reikt van Zurich naar Nieuweschans (268 km). Je wandelt langs het unieke en uitgestrekte waddengebied. Zeewaarts liggen de kwelders, wadden, geulen en kolken. Landinwaarts strekken zich de polders uit met akkers en koolzaadvelden. De wandelroute herinnert aan onze omgang met het water, een rode draad door de Nederlandse geschiedenis. Ga er op uit en ontdek bijzondere terpen, wierden, zeedijken en prachtige vergezichten!

Bekijk Lange-Afstand-Wandelpad

Dagwandelingen

Het Nederlands Kustpad Deel 3 (LAW 5-3) is een Lange-Afstand-Wandelpad van 268 kilometer langs de Nederlandse kust. Deze wandelroute is onderdeel van het complete Nederlands Kustpad en opgeplitst in 29 dagwandelingen. De route is beide kanten op bewegwijzerd met wit-rode markeringen

Kies een dagwandeling

Populaire etappes

etappe 03.jpg

Nederlands Kustpad Deel 3 | Etappe 01

Afstand & plaats
19.0 KM Zurich - Harlingen
Extra info
Vanaf de kop van de Afsluitdijk wandel je naar het dijkdorpje Zurich. De route buigt daarna af het Friese platteland op met zijn wijde horizon, waarna je via de dijk verder loopt naar de historische binnenstad van Harlingen.
etappe 08.jpg

Nederlands Kustpad Deel 3 | Etappe 06

Afstand & plaats
18.0 KM Ternaard - Lauwersoog
Extra info
Het mooie terpkerkje in Wierum lijkt tegen de waddijk aangeplakt te zijn. Het Nationaal Park Lauwersmeer is een uitgestrekt gebied waar vroeger de zee vrij spel had door een open verbinding met de Waddenzee.

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Start op de Afsluitdijk!

De Afsluitdijk is een belangrijke waterkering van 32 kilometer lang en 90 meter breed. Hij sluit als een dam het IJsselmeer af van de Waddenzee. In 1927 begon men met de aanleg als onderdeel van de Zuiderzeewerken en in 1932 werd de dijk voltooid door het laatste sluitgat "de Vlieter" te dichten. Het derde deel van het Nederlands Kustpad start halverwege de dijk. Wandel naar het startpunt of pak de bus en stap uit bij bushalte Breezanddijk.

Bekijk proloog

Routewijzigingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. Die kunnen afwijken van de routelijn in de wandelgids omdat in de loop van de tijd door diverse omstandigheden routewijzigingen optreden. De actuele routewijzigingen ten opzichte van de wandelgids van het Nederlands Kustpad Deel 3 vind je hier.

Bekijk routewijzigingen

Wandelinspiratie en nieuws over het Nederlands Kustpad Deel 3:

 1. Nederlands_Kustpad_deel_2_1.jpg

  12 april 2024 om 14:51 Marleen Lekkerkerk

  Rondje Nederland: wandelen langs de grenzen

 2. Onverhard wandelen © Ernst Koningsveld-2.jpg

  26 september 2023 om 06:00 Ernst Koningsveld

  5x onverharde wandelpaden die je niet wil missen

 3. GdH_Herfstsfeer.jpg

  25 september 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen in de herfst

 4. Titelfoto 5 onbekende paden ZH.jpg

  19 augustus 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  5x wandelen in Zuid-Holland over minder bekende paden

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?