5x wandelen in de zomer

5x wandelen in de zomer

25 juli 2022 - Marleen Lekkerkerk

In de zomer zijn er volop mogelijkheden om te wandelen. Het is meestal goed wandelweer en de natuur groeit en bloeit. Wandelnet geeft je een paar tips voor een extra fijne wandeling in de zomer.

1. Het Streekpad WaddenWandelen

Op de Waddeneilanden is het in de zomer heerlijk wandelen. Een verblijf op een eiland geeft je al een zomergevoel en met een mooie wandeling beleef je zo’n eiland nog meer. Op elk eiland zijn er meerdere etappes van het Streekpad WaddenWandelen, dus er is keus genoeg. Zo kun je in 4 dagen Texel rondwandelen, maar je kunt je ook een paar dagen vermaken op Schiermonnikoog. Zelfs op het Duitse eiland Borkum zijn twee etappes uitgezet.

Markering: geel-rood


Wandelaars bij de vuurtoren van Texel © Ad Snelderwaard
Foto: Wandelaars bij de vuurtoren van Texel © Ad Snelderwaard

Bekijk Streekpad WaddenWandelen

2. Etappe 4 van het Grenslandpad

Deze wandeling door de ‘zak van Zuid-Beveland’ voert je over de oude dijken waar in de zomer prachtige planten bloeien, de zogenaamde ‘bloemdijken’. De dijken getuigen van een langdurige strijd tegen het water. Door landwinning en overstromingen ontstond een stelsel van binnendijken. De steile zuidzijden van de dijken zijn door de zonnige ligging en de schrale grond begroeid met zeldzame planten zoals de ruige anjer, wollige distel en wilde marjolein. Bovendien vind je in dit deel van Zeeland nog vele kilometers aan heggen.

Start- en eindpunt: Tolplein Westerscheldetunnel - 's Gravenpolder
Afstand: 21,3 km
Markering: wit-rood

Bloemen op de Westerscheldedijk © Ad Snelderwaard

Foto: Bloemen op de Westerscheldedijk © Ad Snelderwaard

Bekijk wandeling Bekijk Grenslandpad

3. Etappe 1 van het Veluwe Zwerfpad van Nivon

In het gebied bij Ede en Lunteren kun je genieten van bloeiende akkerranden. Aan de randen van percelen waar gewassen worden geteeld, worden stroken ingezaaid met allerlei bloemenmengsels. De bloeiende bloemen geven voedsel voor insecten en wanneer het zaad valt, is dit voedsel voor verschillende soorten vogels.

Start- en eindpunt: Station Wolfheze - station Lunteren
Afstand: 17,8 km
Markering: geel-rood

bloemenstrook langs tarweakker

Foto: Een strook met korenbloemen langs een tarweakker © Marleen Lekkerkerk

Bekijk wandelingBekijk Veluwe Zwerfpad


4. Etappe 9 van het Pionierspad

Zoek in de warmte van de zomer de koelte op van het bos. Het Horsterwold, waar je het grootste deel van deze wandeling doorheen loopt, is nog maar 50 jaar oud, maar toch voelt het als een volwassen bos. Een groot aaneengesloten loofbos op voedselrijke kleigrond van de voormalige zeebodem is uniek in West-Europa. De route loopt ook door de zogenaamde Stille Kern, waar je een waterplas vindt met koninginnekruid en kattestaart langs de oever. De kans is groot dat je een groep Konik-paarden tegenkomt, en misschien spot je wel een zeearend.

Start- en eindpunt: Haven Zeewolde - Bungalowpark De Eemhof
Afstand: 20,2 km
Markering: wit-rood

8. Horsterwold Stille Kern © De Jong Luchtfotografie

Foto: Het Horsterwold © Visit Flevoland

Bekijk wandeling Bekijk Pionierspad

5. Etappe 5 van het Hanzestedenpad

Langs de grote rivieren waait altijd een fris windje. De Overijsselse IJssel is een van de mooiste rivieren van Nederland en in de IJsselvallei loop je heel dicht langs het water. Vanaf de dijk heb je een mooi overzicht over de uiterwaarden. De Duursche Waarden tussen Wijhe en Olst was in de jaren 80 een van de eerste natuurontwikkelingsprojecten van Nederland. Hier heeft de rivier meer ruimte gekregen en voel je de dynamiek van de rivier. Het gebied bestaat uit oude rivierarmen, moerasgebieden en bos. Ook vind je er de restanten van een oude steenfabriek, een overblijfsel van de vroegere kleiwinning.

Start- en eindpunt: Camping 't Haasje, Den Nul - Windesheim
Afstand: 17,8 km
Markering: geel-rood

Schotse hooglanders bij Olst- in Duursche Waarden © Ad Snelderwaard

Foto: Schotse hooglanders bij Olst in Duursche Waarden © Ad Snelderwaard

Bekijk wandelingBekijk Hanzestedenpad

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?