Op pad langs de Oude Hollandse Waterlinie

Op pad langs de Oude Hollandse Waterlinie

5 augustus 2022 - Ernst Koningsveld

In 1672, nu 350 jaar geleden, leidden aanvallen van Franse soldaten ertoe om de verdediging van Holland grootschaliger aan te gaan pakken. Men zag in dat het onder water laten lopen van lande­rij­en een effectieve verdediging was; de basis voor de Oude Hollandse Waterlinie was gelegd. Op zwakke plekken in de waterverdediging werden forten gebouwd, van Edam tot Dordrecht. Door de eeuwen heen is die linie enorm uitgebreid, geruime tijd vervallen en nu weer hersteld, waarbij de forten allerlei nieuwe bestemmingen hebben gekregen.

De Merwede en de wallen van Slot Loevestein © Ernst Koningsveld.jpg

Foto: De Merwede en de wallen van Slot Loevestein © Ernst Koningsveld

Dit jubileumjaar bracht me ertoe om de paar etappes van het in 2019 vernieuw­de Waterliniepad te gaan wandelen. Vandaag kies ik het rondje vanuit Woudrichem langs Slot Loevestein (11,9 km) en dan nog het stuk naar Sleeuwijk (8 km). Het verdient zeker aan­beve­ling met de veerboot vanuit Gorinchem naar Woudrichem of Loevestein te gaan. Terug kan je vanaf Sleeuwijk naar Gorinchem.

Exposities over de Oude Hollandse Waterlinie

Een extra reden om deze stukken nu te kiezen zijn de tentoonstellingen in Slot Loevestein “Denkend aan Water” en de reizende tentoonstelling over de Oude Hollandse Waterlinie die nu in het Visserij­museum in Woudrichem staat. Deze is daar te zien tot 14 augustus en verplaatst daarna naar Schoonhoven. Vanuit Woudrichem ben je met een veerpontje vlot bij Slot Loevestein. De tentoonstelling over water is erg mooi vormgegeven en de uitleg in de meegegeven folder is helder. Wat een imposant en toch intiem gebouw is het slot ook!

Bekijk exposities

Munnikenland: wandelen door een waterbergings- en struingebied

De wandeling vervolgt met een stuk door Munnikenland, een vroeger onherbergzaam gebied, nu waterbergings- en struingebied, min of meer teruggegeven aan de natuur. Grote grazers ver­gezellen de wandelaars in dit enorme gebied. Het pad rechtsaf bij het Dunea Pompstation is afgeslo­ten; veel bomen zijn omgewaaid of onveilig. In augustus 2022 worden die opgeruimd. Dankzij het erg nuttige overzicht meldingen en wijzigingen van Wandelnet wist ik dit tevoren, en ook dat er een prima alternatief is via het fietspad.

Grote grazers in Munnikenland © Ernst Koningsveld

Foto: Grote grazers in Munnikenland © Ernst Koningsveld

Vestingstadje Woudrichem

Door het idyllische gehucht Poederooijensehoek en over de Wilhelminasluis met indrukwekkende gedenksteen uit 1904 keer ik terug in Woudrichem, ook wel Woerkum genoemd. Het vestingstadje is nog vrijwel helemaal in oude stijl behouden. Het Visserijmuseum is gevestigd in het Arsenaal, op de eerste verdieping. Het is er nogal donker, wat me meteen terugbrengt in de oude tijd. De introductie­film geeft een goed beeld van de visserij op zalm, paling, steur en andere vissoorten die de basis vormde voor Woerkums welvaren. Er zijn diverse andere filmpjes over ambachten te zien; interes­sant en kundig gemaakt. Dat ze hier, tussen de enorme hoeveelheid spullen nog kans gezien hebben de tijdelijke tentoonstelling over de Waterlinie te plaatsen, is best bijzonder. Op een aantal panelen wordt helder uitgelegd wat de Waterlinie allemaal betekend heeft. Een mooi eerbetoon aan alle inspanningen van onze voor­ouders.

De Zalmvisser, beeldje in Woudrichem van Ton Koops © Ernst Koningsveld

Foto: De Zalmvisser, beeldje in Woudrichem van Ton Koops © Ernst Koningsveld

Ik vervolg mijn wandeling over de wallen van het stadje, en aansluitend door het vlakke land naar het knooppunt Tol Oost aan de snelweg bij Sleeuwijk. Van hier ben je met de bus in krap veertig minuten met slechts twee haltes bij Utrecht Centraal; en je kan ook met de bus naar Breda of Gorinchem.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?