Deel van een route afgezet: wat komt er dan op je pad?

Deel van een route afgezet: wat komt er dan op je pad?

12 januari 2023 - Ernst Koningsveld

Een deel van een wandelroute wordt langdurig afgezet. Ach, dan loop je toch gewoon om! Maar welke route dan, en is die wel gemarkeerd? Wandelnet-vrijwilliger Michiel de Both, kreeg ermee te maken op zijn traject: NS-wandeling Belmonte. Lees wat er op zijn pad kwam.

Afsluiting Belmonte, 2 februari 2022 © Michiel de Both.jpg

Afzetting Belmonte route op 2 februari 2022 © Michiel de Both

Geblokkeerd voor tenminste een jaar

Michiel vertelt dat hij al elf jaar verantwoordelijk is voor de markeringen op NS-wandeling Belmonte, van station Ede-Wageningen naar Wageningen. Een prachtige route door bossen, over de Wageningse Berg en door Arboretum Belmonte. Op 31 januari 2022 kwam er een melding binnen bij Wandelnet: “De route is vrijwel meteen na station Ede-Wageningen geblokkeerd.” Michiel ging meteen kijken. Het bleek om een slechts drie dagen durende afzetting te gaan om bomen te kappen. Maar, er bleek ook meer aan de hand. Het station zou in de komende tijd ingrijpend worden gemoderniseerd en uitgebreid. Een afspraak met de omgevingsmanager van de aannemerscombinatie, Maaike van den Brink, was snel gemaakt. Het bleek dat de wandeling langs de noordzijde van het spoor per 1 augustus 2022 geblokkeerd zou zijn, tenminste voor een jaar.

Alternatieve route

Michiel neemt contact op met Wandelnet-medewerker Sietske de Vet, coördinator NS-wandelingen. Samen bekijken ze of er een alternatief te verzinnen is. Dat blijkt het geval; via een stukje bebouwde kom van Ede naar landgoed Hoekelum kan je doorsteken, en zo al wat eerder dan het geval was aansluiten op het Lange-Afstands-Wandelpaden netwerk.

Het is inmiddels begin april, en de tijd begint te dringen; want er moet nog heel wat gebeuren. Routemaker Roel Jonker is samen met Michiel op verkenning geweest om het mooiste traject te vinden. Roel heeft vervolgens de routebeschrijving geschreven en een kaartje aangeleverd aan kantoor. Vooral het beschrijven is vakwerk.

Michiel de Both bij de door hem aangebrachte waarschuwing bij station Ede-Wageningen © Ernst Konings

Michiel de Both bij de door hem aangebrachte waarschuwing bij station Ede-Wageningen © Ernst Koningsveld

Markeren

Als de nieuwe route op papier klaar is, moeten de terreineigenaren toestemming geven om te markeren. In dit geval de gemeente Ede en Het Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK). Deze toestemming wordt geregeld via kantoor. Toen kon Michiel gaan markeren. De verantwoordelijke boswachter was resoluut: markeren met verf op bomen mag niet. Begrijpelijk, maar er waren geen paaltjes om markeringen op aan te brengen. Het knooppuntennetwerk dat in hele stukken Nederland prima werkt, is in dit deel van Gelderland nog niet van de grond gekomen. Met goedkeuring van GLK heeft Michiel uiteindelijk zelf een aantal paaltjes bij het tuincentrum gekocht en in de grond verankerd.

Op het laatste moment bleek de afzetting van de oude route niet per 1 augustus, maar al op 19 juli in te gaan. Het markeren moest dus versneld worden; dat is op zich niet erg. Maar het bureau van Wandelnet moest dus ook de nieuwe route per 19 juli paraat hebben staan op de website, inclusief beschrijving, kaartmateriaal en een gps-track. Het was aanpoten voor alle betrokkenen, maar het is gelukt.

Route is alleen maar mooier geworden

Met Michiel loop ik deze zonnige ochtend het nieuwe stuk. Hij toont het kaartje aan de noordkant van het station dat, met QR-code, uitlegt dat de route is gewijzigd. Hij vertelt enthousiast: “Eigenlijk is de route alleen maar mooier geworden; het stuk ten noorden van het spoor was niet zo interessant. Dat Hoekelum er nu in zit is winst. Maar er is één keerzijde; de oude route was 16 km, en nu is die 18 km, en dat is voor sommige wandelaars net een beetje te ver.”

Michiel de Both bij de Sprengkop van de Hoekelumse Spreng © Ernst Koningsveld

Michiel de Both bij de Sprengkop van de Hoekelumse Spreng © Ernst Koningsveld

We nemen afscheid bij een sprengkop; hier komt de bron van het water van de Hoekelumse Spreng omhoog borrelen uit de ondergrond. Ik vervolg de wandeling door een fraai bos tot Wageningen en kan alleen maar bevestigen: ook deze NS-wandeling is het wandelen meer dan waard.

Bekijk wandeling

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?