Stadswandeling door Hanzesteden, Kampen en Zwolle

Stadswandeling door Hanzesteden, Kampen en Zwolle

10 februari 2023 - Lea van Someren

2023 is het Jaar van de Hanzesteden. In de middeleeuwen is het Hanzeverbond ontstaan, waarin kooplieden hun macht door samenwerking grootschalig wisten uit te breiden. Vijf/zes Hanzesteden kunnen de meeste mensen wel opsommen, maar dat Nederland 22 Hanzesteden kent, weten maar weinigen. In dit Hanzejaar brengen we met een stadswandeling elke maand een of twee Hanzesteden onder de aandacht.

skyline Kampen.JPG

Skyline Kampen © Lea van Someren

Wandelen in Hanzestad Kampen

Waarom Kampen als eerste? Nostalgie, moet ik bekennen. Een andere reden is er niet. Een paar jaar geleden werd ik door manlief (met medeweten van mijn werkgever) op mijn verjaardag ‘ontvoerd’ naar Kampen. Hij had voor een week een woonboot op de IJssel gehuurd. Meer dan voldoende tijd om deze Hanzestad met zijn directe omgeving te verkennen en te ontdekken.

Door het Hanzeverbond werd Kampen een rijke stad. Deze rijkdom is terug te zien in de vele monumenten. Zo telt deze Hanzestad ruim 500 monumenten waaronder de Sint Nicolaaskerk, het Gotische huis, de stadspoorten en een replica van het Middeleeuwse handelsschip ‘De Kamper Hanze Kogge’. Met al deze indrukwekkende monumenten is een stadswandeling de beste manier om de historische binnenstad te ontdekken. Wandel bijvoorbeeld van de Korenmarktpoort richting de oude Vispoort aan de IJsselkade, vlakbij het oude Raadhuis, waar al vanaf de 14e-eeuw de vismarkt plaatsvindt. Wist je dat Kampen, van oudsher een ondernemende stad, tal van grote en kleine tabaksfabrieken kende? De Olifant is hiervan de enige overgeblevene en is ingericht als museum waar je nog kunt zien hoe de sigaren met de hand worden gemaakt. Kies voor deze stadswandeling en wandel door de historie van Kampen.

Naar de stadswandeling

Wandelen in Hanzestad Zwolle

Zwolle is deze maand de tweede stad die ik wil noemen als aanrader voor een stadswandeling. Aan de stadsgracht om het oude centrum is nog steeds te zien dat deze Hanzestad ook een vestingstad is geweest. Het Zwarte Water en de Overijsselse Vecht omarmen de binnenstad. Kom via de Sassenpoort het oude stadje binnen, het enige overgebleven complete exemplaar van Zwolle. Van de Diezenpoort en Steenpoort zijn slechts restanten bewaard. Wandel langs de singel waar je nog een stuk van de oude stadsmuur kan zien. Oorspronkelijk hebben er 23 torens gestaan als onderdeel van de muur ter verdediging van de stad. De Wijndragerstoren en de Pelsertoren zijn helemaal bewaard gebleven, de Zwanentoren gedeeltelijk. De rijke geschiedenis laat zich het beste zien via een stadswandeling.

Naar de stadswandeling

Een andere wandeltip voor deze hanzestad is de podwalk ‘Stad van zee en rivieren’. Het is minder bekend dat de Watersnoodramp van februari 1953, nu 70 jaar geleden, ook Zwolle heeft getroffen. In deze GPS-gestuurde audiotour van NTR neemt Winfried Baijens je mee in de verhalen over de strijd van Zwolle tegen het water.


Zalkerveer

Zalkerveer in de winter © Lea van Someren

De uiterwaarden

Het water is de grote verbinder tussen de verschillende hanzesteden. Naast de stadswandelingen raad ik iedereen toch ook een wandeling door de uiterwaarden aan. Rondom Zalk, gelegen in een bocht van de meanderende IJssel, is het Laarzenpad Zalk uitgezet. Neem gerust het Zalkeveer, alleen niet in de wintermaanden. 

Naar de wandeling


Natuurlijk kan ik niet afsluiten zonder ook het Hanzestedenpad te noemen en met name de etappe tussen Zwolle en Kampen.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?