Hanzestedenpad (SP 11) | Wandel langs de meanderende IJsseloever

Hanzestedenpad

Wandel langs de Hanzesteden en volg de meanderende IJsseloever (SP 11) .

Wandel over het Hanzestedenpad

Het Hanzestedenpad is een Streekpad dat loopt van Doesburg naar Kampen door de betoverend mooie IJsselvallei. Deze wandelroute van 120 kilometer volgt de sterk meanderende IJsseloever in al haar veelzijdigheid. Zo wandel je over hoge rivierdijken met imponerende vergezichten, dan weer struin je door robuuste rietpartijen of schrale graslanden met grote grazers. En natuurlijk kom je tijdens je wandeltocht langs de Hanzesteden, de oude handelscentra met een grote variatie in cultuur en gezelligheid met tal van historische monumenten.

Bekijk Streekpad

Dagwandeling

Het Hanzestedenpad (SP 11) is een wandelroute van 120 kilometer langs een aantal van de voormalige Hanzesteden. Deze wandelroute is opgeknipt in 16 schitterende dagwandelingen. In tegenstelling tot andere Streekpaden is het Hanzestedenpad geen rondwandeling: begin- en eindpunt zijn niet hetzelfde. Deze route in beide richtingen geel-rood gemarkeerd.

Bekijk alle dagetappes

Populaire etappes

Hanzestedenpad_etappe_01.jpg

Hanzestedenpad | Etappe 01

Afstand & plaats
18.9 KM Doesburg - Brummen
Extra info
Je loopt in Doesburg door de mooie gerestaureerde binnenstad langs het vroegere Stadsvleeshuis en het Gasthuis. Het Hanzeverleden is er, getuige de Noordduitse bouwstijl, overal aanwezig. Neem een biertje in het oudste ‘bierhuys’ van Nederland of proef de mosterd uit de Doesburgsche mosterdfabriek.
Hanzestedenpad_etappe_07.jpg

Hanzestedenpad | Etappe 07

Afstand & plaats
20.7 KM Zwolle - Kampen
Extra info
De strategische ligging van Kampen aan de monding van de IJssel bracht veel bloei; ooit had het zelfs meer inwoners dan Amsterdam. Voor je ligt het prachtige stadsfront langs de IJssel met de Sint Nicolaaskerk en één van de drie stadspoorten die er nog over zijn van de 21 die Kampen vroeger had.

Wandelgids Hanzestedenpad

Wandel vanuit Doesburg door de betoverend mooie IJsselvallei naar Kampen. Onderweg volg je de sterk meanderende IJsseloever in al haar veelzijdigheid. Je loopt over hoge rivierdijken met imponerende vergezichten en struint door schrale graslanden. Onmiskenbaar is het machtige voorkomen van de Hanzesteden die je passeert.

Bekijk in webwinkel

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

het-oude-land-rondom-hattem

Dagwandeling | Zwolle-Hasselt

Lengte: 20.8 KM

Bekijk etappe Bekijk etappe

Routewijzigingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. De route van dit Streekpad kan afwijken van de routelijn in de wandelgids, omdat er in de loop van de tijd door diverse omstandigheden wijzigingen optreden. De wijzigingen ten opzichte van de gids van het Hanzestedenpad vind je hier. Een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl

Bekijk routewijzigingen

Nieuws- en blogberichten Hanzestedenpad

 1. Dijkpoort Hattem.JPG

  15 augustus 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  Wandelen in en rond Hanzestad Hattem

 2. Marskramerpad_etappe_04.JPG

  1 juni 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen in Overijssel over minder bekende paden

 3. Kasteel Nijenhuis.JPG

  31 mei 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  Landgoederen alom met OV-stapper Nijenhuis

 4. Doesburg, gezien vanaf de dijk langs het Zwarte Schaar © Ernst Koningsveld.jpg

  23 mei 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Wandelen in en rond Hanzestad Doesburg

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?